Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, sărbătorit în Parohiile Parava și Cornățel din Protoieria Sascut

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și cu implicarea PC protoiereu Grigoraș Alexandru, în Parohia Parava s-au desfășurat zilele "Sfântului Ierarh Spiridon".

Cu această ocazie au fost aduse spre închinare de la Biserica "Sf. Ier. Nicolae și Sfinții Români" din Sascut Sat- Schineni, părticele din Sfintele Moaște ale Sfinților Efrem cel Nou, Haralambie și Luca al Crimeii.

Pentru a-l cinsti cum se cuvine pe sfântul ocrotitor al Așezământului Social Filantropic "Sfântul Ierarh Spiridon" din Parava, în ziua de vineri, 9 decembrie, după Dumnezeiasca Liturghie, s-au săvârșit slujba aghiesmei și Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți.

A doua zi, dimineață, după Sfânta Liturghie, credincioșii prezenți în frunte cu preotul paroh Prisecariu Marius Gheorghiță, i-au pomenit prin slujba Parastasului pe ctitorii și ostenitorii trecuți în odihna cea veșnică care s-au ostenit cu înălțarea acestui edificiu.

Duminică, 11 decembrie, după sfânta slujbă, preotul paroh le-a ținut credincioșilor prezenți o cateheză în care le-a prezentat viața, activitatea și minunile Sfinților ale căror sfinte moaște au fost aduse spre cinstire în această parohie.

Cinstirea sfântului ocrotitor a debutat cu slujba Vecerniei mari unită cu Litia săvârșită în biserica parohială "Sfinții Voievozi" din satul Parava, unde pr. Bogdan-Marian Antohi, preot paroh la Parohia Bărboasa, le-a vorbit celor prezenți despre smerenia Sfântului Spiridon.

A doua zi, 12 decembrie, slujba a fost oficiată de un sobor de preoți aflat sub protia PC protopop Grigoraș Alexandru, care la momentul rânduit a ținut un cuvânt de învățătură prin care s-a arătat ortodoxia pe care a susținut-o Sfântul Ierarh Spiridon în fața Întâiului Sinod Ecumenic.

La sfârșit toți cei prezenți au participat la agapa pregătită în incinta așezământului din parohie.

Credincioșii Parohiei Cornățel s-au bucurat de o frumoasă seară duhovnicească ce a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în biserica parohială.

Astfel, în ajunul sărbătorii Sfântului Spiridon, a fost săvârșită Slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor numeros de preoți alături de PC Pr. Protoiereu Alexandru Grigoraș.

Delegat al Centrului Eparhial la acest binecuvântat eveniment a fost Pr. Arhimandrit Nicodim Bițic, Consilier al Sectorului silvic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a transmis celor prezenți binecuvântarea Chiriarhului și le-a adresat un cuvânt de învățătură cu privire la virtuțile sfinților care ne sunt pilde de urmat în viețuirea duhovnicească a noastră.

Protoiereul locului a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântarea ca această seară de rugăciune să aibă loc spre cinstirea Sfântului Spiridon și l-a felicitat pe Pr. Rusu Virgil Constantin, parohul acestei comunități, pentru organizarea frumoasă și pentru activitatea gospodărească dar și pastoral misionară pe care o desfășoară în această parohie de peste 17 ani de când a fost trimis ca păstor al sufletelor din aceste locuri.

La rândul său, Pr. Virgil Constantin a mulțumit Chiriarhului pentru binecuvântare, Părintelui Arhimandrit Nicodim pentru prezență, Părintelui Protoiereu pentru frumosul cuvânt adresat și nu în ultimul rând, credincioșilor prezenți în număr mare pentru sprijinul pe care îl acordă parohiei în toate activitățile.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu