Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohiile Protoieriei Sascut, Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, a fost cinstit printr-o serie de momente cu un caracter profund duhovnicesc.
Astfel, toate comunitățile ce îl au drept ocrotitor pe cel ce este cunoscut drept ocrotitorul copiilor și pururea rugător pentru aceștia, s-au preocupat ca aceste momente de bucurie să fie organizate în detaliu, iar credincioșii să poată simți vie prezența Sfântului Nicolae din Mira, în sufletele lor.
Părintele Protoiereu Alexandru Grigoraș, alături de credincioșii Parohiei Sascut-Sat Schineni, au primit cu adevărat binecuvântarea Sfântului Nicolae în aceste zile, cu atât mai mult, cu cât în biserica parohială există o raclă ce adăpostește o părticică din Sfintele Moaște ale acestui mare sfânt al Ortodoxiei.
Programul liturgic a început cu Slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, în ajunul sărbătorii la care a participat mulțime mare de credincioși și un sobor numeros de preoți, răspunsurile la strană fiind date de membrii Corului Byzantion din Iași. A doua zi, a fost oficiată Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, iar la final, Corul Filomelos a încântat auzul celor prezenți cu un frumos concert de colinde.
Biserica Parohiei Valea Seacă II, păstorită de Părintele Adi-Cătălin Popa, secretar al Protoieriei Sascut, a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare cu ocazia hramului. Programul sărbătorii a început sâmbătă, 3 decembrie, când s-a oficiat Slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoți sub protia părintelui protoiereu Alexandru Grigoraș, iar a doua zi, duminică, preoții din împrejurimi au săvârși Sfânta Liturghie.
Marți, 6 decembrie, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, slujbe de mulțumire, dar și slujba Parastasului pentru cei adormiți.
În Parohia Orbeni II, programul de bucurie a început în data de 5 decembrie, când a fost oficiată Slujba Vecerniei cu Litia și, de asemenea, a fost sfințit noul lumânărar al bisericii, construit cu truda enoriașilor și cu implicarea autorităților locale, coordonații fiind de părintele Robert-Vasile Moldoveanu.
În ziua hramului a fost oficiată Sfânta Liturghie, în cadrul căreia credincioșii s-au putut închina la racla ce adăpostește părticele din Sfintele Moaște ale Sfinților Nectarie și Pantelimon.
În Parohia Răcăciuni, părintele Andronic Sebastian, alături de părintele slujitor Mocanu Florin, l-au prăznuit pe Sfântul Ierarh Nicolae, săvârșind împreună, luni, Vecernia unită cu Litia, iar a doua zi, Sfânta Liturghie, urmată de agapa frățească din Așezământul „Sf. Muc. Brâncoveni” al parohiei.
În Satul Chetreni, filie a Parohiei Motoșeni, unde păstorește părintele Chilianu Vasile, Sfântul Nicolae a fost cinstit prin împreună-rugăciune participând credincioșii din aceste locuri, iar la final, cei mici au primit diferite daruri, mulțumindu-i „prietenului” lor, Sfântul Nicolae.
Biserica Parohiei Măndrișca este ocrotită de Sfântul Nicolae și astfel, bucuria a fost prezentă în mijlocul credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie și s-au rugat, mulțumind totodată pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu.
Sărbătoarea Sf.Nicolae , a debutat în parohia Berești în seara zilei de 5 Decembrie, prin oficierea privegherii, în cinstea celui de-al doilea ocrotitor al acestei parohii. La Sfânta și Dumnezeiască Liturghie, ne-am bucurat și de prezența părintelui arhimandrit Iustinian Budescu, vicar administrativ al Mitropoliei Basarabiei. După oficierea Sfintei Liturghii, au fost premiați copiii care au participat atât la proiectul “vacanță în tinda bisericii”, cât și la diverse activități din cadrul parohiei, prin primirea unor diplome și cadouri de rechizite și dulciuri.
Pr. Ionuț-Alexandru Apostu