Centrul catehetic și de tineret ”Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” de la Parohia ”Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din municipiul Bacău, protopopiatul Bacău, și-a serbat patronul spiritual pentru prima dată.
Ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul a fost serbată într-un mod special. La primele ore ale dimineții a fost oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În după amiaza aceleași zile, a avut loc întâlnirea cu o parte din copiii parohiei care au participat la Acatistul Sf. Ier. Antim Ivireanul, prilej cu care s-au rugat alături de părinții lor.
Cu această ocazie, au fost citite de către copii mai multe rugăciuni pentru diferite trebuințe din cartea de rugăciuni apărută anul acesta la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, acestea fiind alcătuite de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.
A urmat o sesiune artistică, fiind colorate imagini cu chipul Sfântului pomenit, la final toți cei implicați fiind premiați cu jucării și dulciuri.
A urmat susținerea prelegerii cu titlul: Sfântul Ier. Antim Ivireanul - un ierarh cărturar martir, de către domnișoara Alina Camil, profesor de limba și literatura română și doctor în filologie.
Aceasta este enoriașă a parohiei și a participat activ la editarea și apariția cărții: Antim Ivireanul, Dumnezeieştile şi Sfintele Liturghii, Târgovişte, 1713. Ediție de text, introducere, studiu filologic-lingvistic, notă asupra ediţiei şi indice de cuvinte de Alina Camil, apărută în anul 2015 la Editura Basilica a Patriarhiei Române.
La final, părintele paroh Daniel-Ionel Marari a adresat un cuvânt părinților despre educația copiilor ca act de cultură civil și religios:
Nu te teme, turmă mică! Într-o lume cu atât de multe probleme, este o preocupare de suflet pentru mine de a vă sprijini, atât cât pot, la formarea religioasă a copiilor dumneavoastră și a tuturor celor care vor căuta sprijin la această nouă oază de spiritualitate băcăuană ce și-a deschis porțile la începutul acestui an. Religia este comuniunea filială de iubire sfântă dintre Dumnezeu și om, trăită înlăuntrul inimii și manifestată în afară prin credință, cult, virtuți și fapte bune. Deși nu suntem mulți în această comunitate de credință, rugăciunea și misiunea trebuie împreunate cu atașamentul față de această bisericuță ce vă aparține tuturor celor mici și mari. Sus să avem inimile! Hristos în mijlocul nostru!
(Elena Marari)