Sfântul Atanasie Athonitul sărbătorit la Schitu Frumoasa

Biserica din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului închinată sfântului Cuvios Atanasie de la Aton, și care se află în parohia Schitul Frumoasa, Protopopiatul Moineşti, și-a sărbătorit ocrotitorul spiritual în ziua de 5 iulie. 

Cu binecuvântarea Întâistătătorului Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, programul liturgic a început luni seara cu slujba Vecerniei și a continuat a doua zi cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de un sobor de preoți sub protia părintelui exarh protosinghel Nicolae Dănilă, starețul Mănăstirii Giurgeni, alături de părintele protopop Costel Mareş, al Protopopiatului Moinești.

În seara privegherii, luni seara, când s-a săvârșit Slujba Vecerniei unită cu Litie pe vechiul altar de vară, părintele Aniculoaie Gheorghe de la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Iaerarh Nicolae din Moinești, în cuvântul adresat celor prezenți a făcut o incursiune prin viața Sfântului Atanasie, evidențiind câteva din virtuțile care le-a practicat și prin care a câștigat aprecierea și evlavia multor credincioși: credința puternică și statornică, răbdarea, blândețea și iertarea.

A doua zi, la sfânta liturghie săvârșită pe altarul nou de vară zidit în apropierea bisericii, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele exarh protosinghel Nicolae Dănilă reflectând la textul evangheliei de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei, cap. 11, v. 16–20 și care relatează despre „Mustrarea lui Iisus”, a evidențiat necesitatea și benificiile venirii Mântuitorului în lume, pentru că însuși Mântuitorul a spus că: „Nu am venit să chem pe cei drepți la pocăință, ci pe cei păcătoși”. În continuare părintele exarh a subliniat câteva momente din viața și activitatea Sfântului Atanasie, precum și minuni săvârșite de acesta în timpul vieții și după trecerea la cele veșnice.

În cadrul sfintei liturghii a fost savarșită si slujba parastasului pentru Părintele Nicodim Măndiță, care a slujit ca preot misionar în satul Schitul Frumoasa între anii1921-1923, și care  în anul acesta se împlinesc 47 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

Părintele protopop Costel Mareș a mulțumit părintelui exarh pentru prezență dar și pentru mesajul și binecuvântarea transmisă din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim cu prilejul acestei sărbători.

Pe parcursul celor două zile au fost prezenți credincioși din satul Schitu Frumoasa, din împrejurimi, dar și pelerini din toate zonele țării, părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului,  precum și autorități locale.

În încheiere, au dresat mulțumiri tuturor celor prezenți părintele Tănasă Iustin, parohul Parohiei Schitu Frumoasa, precum și părintele Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia și ctitorul bisericii cu hramul Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.

Înainte de a pleca, fiecare pelerin a fost servit cu câte o gustare pregătită cu acest prilej.

 

*Biserica Sfântul Atanasie Athonitul a fost construită la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia, fiind sfinţită în anul 2008 de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, şi de Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților. Biserica a fost construită în apropierea casei părinteşti a părintelui Nicolae Pântea în memoria fratelui său care a murit în Muntele Athos. Aceasta este singura biserică din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului ocrotită de Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban