Sfântul Arhidiacon Ştefan a fost prăznuit pe Meteora Bacăului

În a treia zi de Crăciun, când Biserica îl prăznuieşte pe întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, la Metocul chiriarhal de la Valea Budului din comuna Mărgineni, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În ziua de prăznuire a Sfântului Arhidiacon Ştefan, obștea monahiilor de la Metocul chiriarhal de la Valea Budului din comuna Mărgineni, coordonată de maica stareță, stravrofora Magdalena Budeaunu, a avut în mijlocul ei, la Sfânta Liturghie, pe Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului. Ierarhul a fost înconjurat la slujire de un sobor de preoţi şi diaconi  băcăuani.

După Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care le-a vorbit credincioşilor despre viaţa pe care trebuie să o petrecem ca pe un mandat care ne este dat de Dumnezeu, întru asemnarea cu El, în perspectiva mântuirii sufletelor noastre, dar și despre modelul curat și sfânt de urmat al Sfântului Arhidiacon Ștefan, care s-a rugat pentru cei care l-au ucis cu pietre. Tot acum a vorbit și despre familia creștină.

Cu toții am simțit sărbătoarea Nașterii Domnului ca pe o sărbătoare a familiei. Cea mai mare familie este biserica. La Bacău, ca niciodată, credincioșii au umplut bisericile, ceea ce însemnează ca au venit la Sfânta Liturghie știind că sărbătoarea creștinilor nu este altceva decât darul lui Dumnezeu pentru noi, pentru sufletele și inimile noastre mereu receptive și receptacole la ceea ce se petrece în jurul nostru. La  Crăciun s-a produs acea recreație, acea revoluție care a creat o mișcare totală a inimilor oamenilor. Mințile noastre percep lumea numai în felul lor material, dar prin credință trecem în metafizic, unde bănuim ceva din prezența Lui Dumnezeu în lume, în creație și în ceea ce ne înconjoară atât în exteriorul cât și în interiorul nostru. Interiorul omului este un labirint prin care mergem și ne mișcăm către profunzimile Lui Dumnezeu.

Răspunsurile la strană a fost oferite de către corul maicilor de la Metocul chiriarhal. La finalul slujbei au fost oferite pachete cu alimente pentru toți cei prezenți la rugăciune.

(pr. Daniel Marari)