Sfântul Antipa de la Calapodești, pomenit cu mare cinste în Protoieria Sascut

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, astăzi, 10 Ianuarie, Sfântul ocrotitor al ținutului Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost pomenit atât la Mănăstirea din Calapodești, cât și în celelalte parohii de pe cuprinsul acestui Protopopiat.

Astfel, sărbătoarea a început la acest așezământ monahal încă din ajunul sărbătorii sfântului, când a fost săvârșită Slujba Privegherii de către Părintele Protosinghel Calinic Corceag, starețului mănăstirii, alături de soborul călugărilor și de preoții invitați.

Astăzi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor numeros de preoți și diaconi, sub protia delegatului Înaltpreasfințitului Ioachim, Părintele Arhimandrit Iustin, starețul Mănăstirii “Nașterea Maicii Domnului” Căbești, comuna Podu Turcului.

În Parohia “Sf. Nicolae și Sfinții Români” Sascut Sat, Părintele Protoiereu Alexandru Grigoraș a oficiat în ajunul sărbătorii Slujba Privegherii de noapte (Vecernia Mare cu Litie, Utrenia și Sf. Liturghie) alături de diaconii și psalții invitați, prilej cu care a fost cântată slujba sfântului compusă de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și pusă pe melos psaltic de părintele protoiereu. Cu toții, cler și credincioșii prezenți, au avut prilejul de a se închina la racla ce adăpostește o părticică din Moaștele Sfântului Antipa, care se află în această biserică.

De asemenea, Parohia Păncești Sascut, prin Părintele Abageru Vasile și Părintele Cerbu Ștefan Daniil, au înălțat rugăciuni către Sfântul Antipa, săvârșind Slujba Privegherii iar astăzi, Acatistul și Sfânta Liturghie în sobor de preoți.

Credincioșii s-au închinat cu evlavie raclei ce adăpostește o părticică din Sfintele Moaște ale Sfântului Antipa, rugându-se pentru sănătate și iertare de păcate.

În Parohia Huruiești I, Părintele Albu Gabriel alături de credincioșii din aceste locuri au înălțat rugăciuni către cel care le este ocrotitor și pururea rugător către Dumnezeu pentru toată lumea.

Sfinte Părinte Antipa, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu