Duminică, 02 septembrie a.c., Preasfinţitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul a fost prezent în Parohia Ruseni, Protopopiatul Bacău, pentru a oficia slujba de sfinţire a Aşezământului social-filantropic cu hramul „Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești“. Lucrările au început din anul 2007, când părintele Adrian Viorel Popa, alături de credincioşii parohiei, a demarat proiectul de zidire a acestui aşezământul social-filantropic, compus din: sală de mese, bucătărie, birou parohial şi bibliotecă. Complexul a fost dotat, cu mobilier şi toate utilităţile necesare slujbelor de pomenire pentru cei răposaţi, activităţilor filantropice, misionar-pastorale şi cultural-religioase organizate în cadrul parohiei. Cu acest prilej, a fost adusă racla cu părticica din moaştele Sfântului Cuvios Antipa de la Calapodeşti, care se păstrează în Catedrala arhiepiscopală „Cuvioasa Parascheva” din Roman.
Cu același prilej, Preasfinţitul Părinte a sfinţit şi casa parohială veche de peste 40 de ani, la care au fost efectuate lucrări de restaurare şi înnoire. În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti a fost hirotonit în treapta de preot PC Diacon Mihai Codrin Laslău, pe seama Parohiei Fulgeriş, Protopopiatul Sascut. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a menţionat, potrivit textului evangheliei zilei, că „cei care păstrează dreapta credinţă şi sunt apropiaţi de biserică, Îl mărturisesc pe Hristos şi-L urmează, arătându-se lucrători buni în via Domnului.” I-a binecuvântat pe cei prezenţi şi i-a încurajat să continuie lucrările de înfrumuseţare a lăcaşului de cult.
La final, Preasfinția Sa a hirotesit în treapta de iconom-stavrofor pe PC Pr. paroh Viorel Adrian Popa.
La acest moment de sărbătoare au fost prezenţi, PC Protopop Constantin Tomozei, un sobor numeros de preoţi, oficialităţi judeţene şi locale şi mulţime de credincioşi, aducând laudă lui Dumnezeu, pentru binefacerile primite.
Comunitatea de aici, mai precis satul Rusenii Răzeşi, se presupune că s-a format din timpul binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, ca urmare a împroprietăririi unui pâlc de oşteni din armata sa, cu teren din vatra actualului sat. Urmaşii acestora, oameni harnici şi păstrători ai credinţei străbune, şi-au întemeiat familii, au ridicat gospodării, iar, pentru nevoile spirituale, au zidit, la anul 1802, biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. Sfântul lăcaş a stat neclintit în faţa vitregiilor vremii, din timp în timp, intervenindu-se cu lucrări de consolidare şi înnoire, ultimul proces de restaurare fiind încheiat în anul 1996, prin strădania Pr. Protopop Constantin Tomozei.