Sfânta Liturghie arhierească și hirotonie, la Catedrala arhiepiscopală din Roman

Vineri, 7 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Cu acest prilej au fost oficiate două hirotonii. 

În ziua de pomenire a Sfântului Sfințit Mucenic Teodot, episcopul Ancirei, și a Sfintei Mucenițe Zenaida, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția sa a hirotonit întru preot pe diaconul Rucsăndoiu George, absolvent al Facultății Politehnice din București și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Universității Ovidius - Constanța, care își va desfășura stagiul de practică liturgică la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului”-Caraclău, deservind nevoilor misionare ale acestei oaze de spiritualitate din Eparhia Romanului și Bacăului. 

Totodată, teologul Pancu Ioan, absolvent al Facultății de Farmacie din cadrul UMF Iași și al Facultății de Teologie Ordoxă „Dumitru Stăniloae” Iași, a fost hirotonit în treapta de diacon, urmând ca sâmbătă, 8 iunie, să primească Sfânta Taină a Hirotoniei între preot în cadrul Sfintei Liturghii ce va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim la Mănăstirea Runc. După stagiul de practică liturgică, noul slujitor își va desfășura activitatea misionar-pastorală la Mănăstirea „Sfântul Ștefan cel Mare”, Slănic Moldova, sub îndrumarea protosinghelului Daniel Leonte, starețul acestui loc binecuvântat de Dumnezeu.

În cuvântul de învățătură adresat la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre misiunea preotului în contemporaneitate și despre noile provocări ale societății la care parohia și mănăstirea sunt chemate să răspundă. De asemenea, referindu-se la faptul că ambii slujitori sunt absolvenți nu doar ai cursurilor de teologie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim i-a îndemnat să-și pună pasiunile pentru medicină și știință în slujirea aproapelui, înmulțindu-și astfel talanții cu care Dumnezeu i-a înzestrat.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Diaconia”.

(Pr. Valentin Băltoi)