Joi, 13 iunie, cu prilejul marelui Praznic Împărătesc al Înălțării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor băcăuani pentru a oficia Sfânta Liturghie a hramului Catedralei „Înălțarea Domnului”.
Câteva sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie a hramului oficiată de un sobor de preoți băcăuani sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la demisolul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Bacău. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat credincioșilor un cuvânt în care a vorbit despre mărturiile biblice ale Înălțării la cer a Domnului, despre prezența Sa tainică, prin Duhul Sfânt, în inimile apostolilor și ale credincioșilor care participă la programul liturgic al Bisericii și despre înălțarea duhovnicească a creștinilor:
„În Crez spunem de fiecare dată Și S-a înălțat la cer și șade de-a dreapta Tatălui și iarăși va să vină cu slavă să judece viii și morții, a Cărui împărăție nu va avea sfârșit. Știm cu toții acest articol al Crezului și îl repetăm de fiecare dată nu numai în Sfânta Liturghie, ci și în rânduiala zilnică de rugăciune, ca o mărturisire de credință. Sfinții Părinți au pus în centrul evenimentelor mântuitoare actul Înălțării Domnului la cer. După a patruzecea zi de la Înviere, Domnul Iisus a plecat în Betania pentru a se înălța la cer. Ucenicii erau încă neîncrezători. Se aflau între bucurie și teamă, deși Îl văzuseră timp de 40 de zile. Hristos vine în mijlocul lor și le arată stigmatele Învierii pentru a-i convinge că este El și nu o fantasmă. În a patruzecea zi S-a înălțat la cer și pe când se înălța i-a binecuvântat, iar ei s-au întors în Ierusalim cu bucurie. Astăzi prăznuim această dimensiune teologică a Bisericii, această învățătură profundă. Hristos S-a înălțat la cer ca Fiu al lui Dumnezeu din eternitate și nu ne-a lăsat un vid, o absență, ci o prezență nevăzută, harul Duhului Sfânt care sălășluiește în noi. A lăsat Duhului Sfânt lucrarea de a desăvârși și conduce Biserica mai departe. Astăzi este hramul acestei Catedrale care e ridicată în inimile noastre și în palmele acestei zidiri, care este un locaș de închinare majestuos și noi îl considerăm că este o poartă a cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu, pentru faptul că aici, duminical sau chiar zilnic, puteți intra să vă rugați potrivit programului liturgic stabilit de cei doi preoți, cu binecuvântarea noastră. Vă îndemn să trăiți această zi în toată plenitudinea ei, harică, teologică, liturgică și vă veți întoarce mai înălțați la casele voastre pentru că astăzi ne înalță și pe noi dacă credem în Hristos și credința noastră ne propulsează dincolo de limitele acestei lumi, ne propulsează în adevărul suprem care este metafizic și noi nu îl putem cuprinde în ființele noastre limitate”.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Eduard Cozma, profesor în cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman și preot paroh la Parohia „Sfântul Nicolae” Bacău, care a vorbit despre semnificațiile teologice și duhovnicești ale sărbătorii, surprinzând câteva idei prezente în scrierile marilor teologi Paul Evdokimov și pr. prof. Dumitru Stăniloae: cerul este destinația concretă a sufletului după moarte; întâlnirea cu Dumnezeu se realizează în mod plenar în lăuntrul ființei umane; Înălțarea Domnului este momentul de încheiere a dorinței de a vedea și simți palpabil prezența lui Dumnezeu și de început al erei Duhului Sfânt și a credinței; importanța prezenței Duhului Sfânt în cel care mărturisește pe Dumnezeu; calitatea creștinului de misionar și de credincios în Biserică; prezența tainică a Fiului lui Dumnezeu după Înălțare și prezența Sa în chip de Miel pe Tronul Împărăției Cerurilor; demnitatea la care este chemată ființa omului, amintind la final ideea părintelui Dumitru Stăniloae despre paradoxala identitate între tronul lui Dumnezeu și identitatea omului (https://www.youtube.com/watch?v=49Ei35OlrOg).
După Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor neamului, care sunt comemorați în mod deosebit în ziua de Înălțare a Domnului, iar cu acest prilej, un grup de elevi de la Școala Generală nr. 19 „Alexandru Ioan Cuza”, coordonați de dna profesor Potârniche Marinela, a prezentat un program artistic compus din cântece patriotice dedicate celor care și-au jertfit viața pentru libertatea, demnitatea și integritatea neamului românesc.
La finalul slujbei de pomenire a eroilor neamului, preotul paroh Nicolae Hurjui a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru prezența în mijlocul comunității eclesiastice la ceas de aleasă sărbătoare a hramului Catedralei Bacăului, apoi a reactualizat câteva dintre momentele cele mai semnificative din evoluția lucrărilor la interiorul edificiului, cu precădere aspectele referitoare la planul iconografic și etapele aplicării mozaicurilor. Totodată, părintele paroh a subliniat faptul că întreg efortul de ctitorire a bisericii din inima Bacăului a fost posibil cu ajutorul lui Dumnezeu: „Cu toate greutățile care n-au încetat niciodată să fie în viața Bisericii și în societatea omenească, Biserica Mântuitorului Hristos a mers mai departe pentru că ea are călăuză pe Duhul Sfânt și are ocrotitor pe Însuși Hristos, Cel care a făgăduit că nu o va părăsi și că nici porțile Iadului nu o vor putea birui. Înălțarea Mântuitorului la Cer are tocmai rostul de a ne încredința că peste tot ce întâlnim în lume urmează finalul și eliberarea de toate greutățile și întâlnirea cu Cel în care am crezut, pe care-L iubim și pe Care Îl mărturisim”.
(Pr. Valentin Băltoi)