Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman

23 Ianuarie 2022

Duminică, 23 ianuarie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.

În Duminica vindecării orbului din Ierihon, credincioșii romașcani prezenți în Catedrala arhiepiscopală din Roman au avut bucuria comuniunii în rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Herbei Ștefan Emanuil a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Negoiești, Filia Gârbovana, Protopopiatul Onești, pentru nevoile spiritual-misionare ale credincioșilor din această comunitate.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul Ioan Bârgăoanu, protopop al Protopopiatului Onești, a adresat credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul că orbul din Ierihon aduce în atenție puterea numelui lui Hristos, iar rugăciunea lui este un model pentru nevoința isihaștilor:

„Este o onoare și o bucurie de a fi prezent astăzi în această Catedrală și să primesc aici, asemenea orbului din Ierihon, lumină. Lumina lui Hristos, care luminează tuturor, este harul lui Dumnezeu care vine în Biserică prin succesiune apostolică. Pentru faptul că Ierihonul se află la o adâncime considerabilă sub nivelul mării, această așezare a fost evaluată de patristică în înțeles simbolic și duhovnicesc, ea reprezentând Raiul celor vindecați aici, dar și iadul, pentru că partea opusă a Ierihonului este reprezentată de muntele Quarataniei. Evanghelia de astăzi aș asemăna-o cu inima omului. Ea ne îndeamnă să coborâm în adâncul inimii și să ascultăm pe omul aflat în nevoie. Toată teologia Bisericii noastre isihaste spune că acest orb este cel care a adus în atenție puterea numelui lui Iisus Hristos. Îndrăzneala și perseverența sa reflectă puterea Rugăciunii inimii pe care au avut-o sinaiții și pe care o vedem reflectată în cuvintele Acatistului Domnului Iisus Hristos, „Iisuse predulce, miluiește-mă”. Toate stările bucuriei inimii se regăsesc în inima acestui orb din Ierihon, model de trăire isihastă și pentru contextul actual. Astăzi, în context pandemic, gândirea isihastă s-a mutat în spital, în omul suferind, iar prin aceasta arătăm că suntem contemporani cu orbul din Ierihon care striga către Hristos. O rugăciune curată și puternică și o inimă smerită pentru care Hristos l-a vindecat”.

Apoi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat cuvânt de binecuvântare și a vorbit despre înnoirea vieții pastoral-misionare în Protopopiatul Onești prin hirotonia noului preot pe seama Parohiei Negoiești, Filia Gârbovana, amintind faptul că „rugăciunea este darul lui Dumnezeu pe care fiecare preot îl înmulțește în parohia încredințată, rămânând în comuniune cu credincioșii pe care îi păstorește. Ea este puterea care îl însuflețește pe preot și îl așază în dialog cu Dumnezeu, este mâncarea și băutura care îi hrănesc ființa și slujirea”. Adresându-se familiei noului preot, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre demnitatea și misiunea preotului în contextul noilor timpuri, arătând că „prezența lucrătoare în parohie a celui care slujește lui Dumnezeu trebuie să aducă lumină și speranță în viața credincioșilor, înnoind prin cuvânt și faptă trăirea liturgică și lucrarea spirituală a celor care Îl caută pe Dumnezeu”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale.