Sfânta Liturghie arhierească la biserica Parohiei Filipești

În Duminica a XIX-a după Rusalii, credincioșii din Parohia Filipești, Propopiatul Bacău, au trăit bucuria comuniunii liturgice împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu prilejul oficierii Sfintei Liturghii în biserica parohială închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. După o perioadă de 42 de ani de activitate misionară închinată slujirii lui Dumnezeu în parohiile încredințate spre păstorire, preotul Ioan Băisan a primit din partea Chiriarhului de la Roman Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului.

În cadrul Sfintei Liturghii oficiate de un sobor de preoți și diaconi sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, teologul Blanaru Ionuț Marian a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama Parohiei „Sfântul Ierarh Nicolae” Șerbești, Protopopiatul Bacău.

Cuvântul de învățătură a fost adresat credincioșilor de către preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, care a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica a XIX-a după Rusalii, vorbind despre iubirea vrăjmașilor.

La finalul Sfinte Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a intonat un imn de preacinstire a Maicii Domnului, alcătuit de către Înaltpreasfinția Sa, înaintea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă spre venerare la acest moment de împlinire pastoral-misionară, de un grup de călugări de la Mănăstirea Giurgeni.

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra comunității parohiale de la Filipești la acest moment de împlinire pastoral-misionară pentru preotul paroh Băisan Ioan, vorbind despre reînnoirea vieții misionare parohiale prin hirotonia și trimiterea în parohii a preoților, mulțumind totodată și pentru ospitalitatea și frumoasa primire organizată de membrii comunității de la Filipești.

„Vă mulțumim pentru primirea pe care ne-ați făcut-o aici, în comunitatea din Filipești! Mulțumim lui Dumnezeu pentru că ne-am regăsit împreună în duh de rugăciune și în duh de pace, și această pace care vine de la Hristos să o păstrați, căci pacea lui Hristos trebuie să o căutăm și să o urmăm. Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile Sale inestimabile pe care le-a revărsat peste noi, pe care dacă le primim cu suflete sensibile, înseamnă că ne putem defini în contextul zbuciumatei istorii pe care o trăim. Binecuvântăm ospitalitatea dumneavoastră marcată de pâine și sare, semnele generozității românești, și binecuvântându-le, considerați că am binecuvântat toată suflarea care aparține acestei comune”.

În cuvântul adresat de părintele protopop Eugen Ciuche, acesta a amintit despre pastorația desfășurată de-a lungul a 32 de ani în comunitatea parohială de la Filipești a preotul Băisan Ioan, din totalul celor 42 de ani de activitate ca preot în parohiile încredințate spre păstorire și despre încununarea acesteia prin oferirea de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a celei mai înalte distincții eparhiale pentru preoți. 

La rândul său, preotul paroh Ioan Băisan a vorbit despre motivația organizării evenimentelor dedicate zilelor Parohiei Filipești, amintind faptul că anul acesta se împlinesc 15 ani de la sfințirea bisericii închinate Sfintei Cuvioase Parascheva și 20 de ani de slujirea sa la Parohia Filipești, la care se adaugă binecuvântarea de către Ierarh a lucrărilor de reînnoire a bisericii parohiale. De asemenea, preotul paroh a rememorat câteva aspecte ale activității misionare a Ierarhului de la Roman, începută în anul 2000, trecând în revistă vizitele pastorale organizate de-a lungul timpului, amintind despre prezența sa la numeroase evenimente parohiale prilejuite de sfințirea bisericii și a altor momente culturale și liturgice în care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în mijlocul comunității de la Filipești. La final, a vorbit despre ultima etapa a lucrărilor de reînnoire a bisericii, care au constat în zugrăvirea pereților exteriori și înlocuirea învelitorii de tablă a sfântului lăcaș, mulțumind Ierarhului, preotului protopop, enoriașilor și membrilor Consiliului local din Filipești pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului.

Aflat la final de misiune pastoral-misionară, după o activitate de 42 de ani închinați slujirii lui Dumnezeu, preotul paroh de la Filipești a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului, „în semn de recunoștință și prețuire pentru împlinirea cu vrednicie a misiunii încredințate în Biserica lui Hristos” de-a lungul întregii activități pastoral-misionare pe care acesta a desfășurat-o până la vârsta de 65 de ani.

Totodată, distincții de vrednicie au fost oferite și celor doi primari de la Filipești, Ioan Apostol și Petrică Lungu, care de-a lungul celor 32 de ani de slujire a preotului Ioan Băisan la Filipești, au sprijinit lucrările de zidire a bisericii parohiale și de reabilitare a lăcașurilor de cult și a altor obiective ecleziale din parohie.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic Filomelos, dirijat de doamna profesor Paula Cautiș. 

(Pr. Valentin Băltoi)