Sfânta Liturghie arhierească, în Duminica Floriilor, la Roman

În Duminica Floriilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. 

La acest popas de rugăciune închinat de Biserică întrării în cetatea Ierusalimului a Domnului Iisus Hristos, alături de Ierarh s-au aflat în slujire preoți și diaconi ai Catedralei arhiepiscopale, precum și mulțime de credincioși romașcani, prezenți în comuniune de rugăciune pentru a se împărtăși din bucuria acestui Praznic Împărătesc, purtând în mâini palmete ca oarecând, în Ierusalim, ucenicii care au întâmpinat pe Hristos Domnul. 

În cuvântul adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a precizat faptul că sărbătoarea din această zi este o pregătire pentru retrăirea împreună cu Hristos a pătimirilor și Învierii Sale:

„Cu ajutorul lui Dumnezeu, intrăm cu duminica de astăzi în cea mai complexă și mai densă săptămână a anului liturgic cunoscută în evlavia poporului drept Săptămâna Pătimirilor. Este săptămâna în care retrăim pătimirile lui Hristos împreună cu toate elementele încărcate de sens și semnificații spirituale. Trebuie să-L însoțim pe Hristos pentru ca în final să suferim și să înviem împreună cu El, în ziua de Paști”. 

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa, referindu-se la nestatornicia mulțimii care L-a întâmpinat pe Hristos Domnul la intrarea în cetatea Ierusalimului, a îndemnat pe credincioșii prezenți în Catedrala arhiepiscopală să fie statornici în credință, mărturisind dumnezeirea Mântuitorului în perioada premergătoare sărbătorii Învierii.

„Textul Sfintei Evanghelii citit astăzi ne relatează faptul că Iisus merge din Betania la Ierusalim pentru a sărbători Paștile împreună cu ucenicii Săi. Pe cale Îl întâmpină o mulțime care Îl aclamă. Celui care vine după ce l-a înviat pe Lazăr din mormânt se cuvine omagiul pe care îl acordau cei din vechime învingătorului care revenea acasă și era întâmpinat cu ramuri de finic și tradiționala strigare „Osana, celui care vine întru numele Domnului!”. În acea zi, alături de aceste cuvinte s-au adăugat și altele care au stârnit invidia iudeilor și tulburarea păgânilor: Osana, Regele lui Israel! Așa după cum mărturisesc Sfintele Evanghelii, acești oameni care L-au întâmpinat cu vorbe de bucurie pe Hristos la intrarea Sa în Ierusalim, Îl vor condamna la moarte, căci după doar câteva zile, în loc de Osana vor striga Răstignește-L! Răstignește-L!, Bucură-Te, Învățătorule! va deveni Dacă Tu ești Mesia, coboară-Te de pe cruce! Deci această mulțime se va arăta foarte schimbătoare, iar Iisus nu ignoră acest fapt. El nu Se lasă măgulit de conceptul acesta laudativ pe care îl ascultă în ziua Floriilor. De altfel, Iisus nu merge în Ierusalim pentru acest efemer triumf omenesc, ci pentru a împlini lucrarea de împăcare a omului cu Dumnezeu prin Jertfa Sa pe Sfânta Cruce. Slava Mea Eu nu o primesc de la oameni, ci de la Dumnezeu, zice Mântuitorul nostru Iisus Hristos, prin gura Sfântului Evanghelist Ioan. De aceea, Mântuitorul nu acceptă gloria omenească. Am putea spune că noi cei care suntem astăzi în viață nu am face ca acei oameni de atunci, însă, să nu aruncăm cu piatra. Toate mulțimile se aseamănă și noi facem parte dintr-o asemenea mulțime, chiar dacă suntem după 20 de veacuri. Dar, vorbind despre Regele de astăzi, Regele Cel veșnic, de fapt am acceptat să fim discipolii Lui. Răspunsul nostru, al celor de astăzi, ar trebui să fie afirmativ. El este Regele nostru, Domnul și Stăpânul nostru. Să strigăm așadar precum Toma după Înviere: Domnul meu și Dumnezeul meu! Și aceasta să o ținem toată viața noastră”.

În finalul cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre particularitatea Sărbătorii Florilor în Eparhia Romanului și Bacăului, inițiată în urmă cu două veacuri:

„În ceea ce ne privește pe noi, în Eparhia Romanului și Bacăului, în această zi de Florii avem o sărbătoare unică pentru faptul că se cheamă Sărbătoarea Florilor și am împropriat-o noi în ultimii 20 de ani de când suntem aici. Această sărbătoare are loc după Denia de duminică seara. Atunci credincioșii vin în bisericile mari ale Eparhiei, și acolo, după ce se face Utrenia, se iese în procesiune în jurul bisericii cu flori și cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim. Acele flori sunt binecuvântate de noi printr-o rugăciune specială și apoi împărțite oamenilor, care le țin și le îngrijesc până în ziua de joi când se săvârșește Denia celor 12 Evanghelii. Când se scoate Crucea în procesiune, în biserică, credincioșii așază aceste flori la picioarele Crucii, și acel Osana se prelungește toată săptămâna, iar credinciosul are în vedere ca așa cum îngrijește floarea să îngrijească și sufletul său”. 

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ciprian Ștefănel Apostol a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama Catedralei arhiepiscopale.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Paraschevi” a Catedalei arhiepiscopale.