Sfânta Liturghie arhierească, de Rusalii, la Roman

Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare care încununează suita de praznice împărătești generate de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos din morți, a fost serbată la Roman prin oficierea de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a Sfintei Liturghii urmată de Vecernia plecării genunchilor și apoi de sfințirea stâlpărilor de tei.

Sărbătoarea Rusaliilor a fost serbată la Roman pe o scenă amenajată la interiorul curții Centrului Eparhial, în latura de NE a Catedralei Arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” prin oficierea de către Părintele Arhiepiscop Ioachim a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Împreună cu Înaltpreasfinția Sa a slujit părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, alături de preoți și diaconi ai Catedralei romașcane. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Florin Iulian Olariu a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Parohiei Motoșeni din Protopopiatul Sascut.

În cuvântul adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre faptul că prezența Duhului Sfânt în lume face posibilă creșterea și reînnoirea spirituală a omului prin împărtășirea din Trupul și Sângele Domnului, în cadrul liturgic al Bisericii.

„ Rusaliile pe care le sărbătorim an de an reprezintă un moment privilegiat al existenței noastre în care vedem însuși rostul calendarului liturgic. Pogorârea Duhului Sfânt este atât efectul întrupării Mântuitorului, cât și sensul profund a Sfintei Euharistii pe care o primim în Sfânta Liturghie, taină pentru care suntem și astăzi aici împreună. Căci sensul participării la liturghie este să te împărtășești din cuvântul lui Hristos care zidește, și din Trupul și Sângele Lui care sfințește, în puterea Duhului Sfânt, și atunci noi devenim cosangvini cu Iisus Hristos, Cel care la plinirea vremii a venit să ne scoată pe noi din robia păcatului și a morții. Taina Sfintei Euharistii nu este altceva decât darul, permanența reînnoirii Duhului Sfânt în viața noastră, în adâncul sufletului nostru, în comunitatea nostră, sub adumbrirea Duhului Sfânt prin Care suntem chemați toți la mântuire și sfințire. Astăzi, Hristos Domnul trimite pe Duhul Sfânt din înălțimi, iar acest eveniment este o împlinire, dar și un început. O nouă cale se deschide sfinților apostoli și prin ei o viață nouă pentru toți cei care prin Duhul Sfânt intră în comuniunea Bisericii și în viața Duhului”.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a spus că oricât de mult am simți prezența în viața noastră a Duhului Sfânt, totuși este dificil să definești esența lui Dumnezeu: „Este foarte dificil să definim cine este Duhul Sfânt pentru că este foarte greu să definești pe Dumnezeu. Nu putem spune cine este El în esența Lui, este foarte greu ca mintea noastră limitată să cuprindă nelimitatul, adică ceea ce nu cade în percepția simțurilor noastre fizice”.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că Duhul Sfânt este prezent în lucrarea sfințitoare a Bisericii din care face parte fiecare credincios: „Atunci când Duhul Sfânt transformă pescarii în apostoli începe timpul ființării rusalice. Ființarea rusalică este Biserica din care facem parte din moment ce noi ne-am botezat în numele Preasfintei Treimi. Deci, de vreme ce s-a întemeiat Biserica, ca unire a credincioșilor în Iisus Hristos în puterea Duhului Sfânt, Duhul Sfânt este prezent în chip nevăzut în toată lucrarea ei. Duhul Sfânt transformă, purifică, dinamizează ne dă tot ce ne trebuie în calitate de fii și fiice ale Bisericii sau de mădulare în parte ale Trupului tainic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

În finalul cuvântului Său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre faptul că în viața spirituală credincioșii au nevoie de prezența Duhului Sfânt care aduce echilibru și curățește ființa omului: „Duhul Sfânt pe care Fiul Îl trimite astăzi de la Tatăl Îl rugăm să rămână, iar Duhul Sfânt este lumina și puterea și energia dinamizantă a Bisericii. Fără Duhul Sfânt nu putem face nimic. El este Cel care împlinește echilibrul în lume și pe El Îl rugăm să Se sălășluiască întru noi să ardă spinii păcatelor”.  

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, alături de clericii prezenți, a oficiat Slujba Vecerniei din Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, în cadrul căreia s-au citit cele șapte rugăciuni speciale de invocare a Preasfintei Treimi, apoi a binecuvânt ramurile de tei pregătite dinainte, Ierarhul explicând semnificația folosirii în cult a ramurilor din diverse specii de arbori.

Răspunsurile liturgice au fost oferite la acest praznic împărătesc de corala „Paraschevi”.