Sfânta Cruce, păzitoarea creștinilor, în Protopopiatul Roman

Peste o mie de pelerini au urcat în procesiune dealul Muncelu din localitatea nemțeană Ion Creangă în cea de-a treia duminică din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci. Alături de pelerini s-au aflat tineri din ATOR Roman care au purtat benere și tricouri cu mesaje ProVita, în încercarea de a promova darul sacru al vieții și de a apăra dreptul la viață al pruncilor nenăscuți.

Manifestarea a debutat la ora 15.00, la poalele dealului Muncelu, unde soborul preoților din Protopopiatul Roman, în fața celor o mie de pelerini prezenți, a săvârșit slujba de sfințire a apei sub protia părintelui consilier Alexandru Zamfir. Apoi, părintele consilier Băltoi Valentin a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim adresat tinerilor prezenți la procesiune, în care a subliniat importanța darului vieții pentru fiecare persoană și a dreptului la viață al pruncilor nenăscuți.

După acest moment, preoții, pelerinii și tinerii prezenți, îmbrăcați în costume naționale, coordonați de părintele protopop Dragoș Munteanu, au pornit în procesiune pe „Drumul Crucii”, interpretând cântări specifice Postului Mare și oprindu-se pe rând la cele 14 troițe sculptate în stil maramureșan, care bornează drumul șerpuitor al Muncelului, pentru a înălța rugăciuni. După o oră de mers pe acest drum, care în vechime era cunoscut sub denumirea de Drumul Pelerinilor, cler și popor au ajuns pe platoul Muncelului, în proximitatea Crucii care veghează colinele din împrejurimi, așezându-se în fața unei scene special amenajate pentru acest eveniment, pentru a fi în comuniune de rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim și pentru a primi arhiereasca binecuvântare.

Apoi, părintele protopop Dragoș Munteanu a vorbit despre motivația organizării procesiunii „Sfânta Cruce, ocrotitoarea creștinilor”, ajunsă anul acesta la a patra ediție, despre implicarea preoților din protopopiat și despre prezența numeroasă a pelerinilor în această zi. Tot acum, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit domnului Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă, Diploma de Vrednicie, pentru sprijinul acordat în promovarea valorilor cultural-religioase locale, în contextul Anului omagial al satului româneasc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

După acest moment, părintele consilier Alexandru Zamfir, în numele preoților din Protopopiatul Roman, a oferit un buchet de flori Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, cu prilejul împlinirii vârstei de 65 de ani, mulțumindu-i pentru binecuvântarea și purtarea de grijă acordate slujitorilor sfintelor altare și credincioșilor din Eparhie de-a lungul păstoririi sale.

În cuvântul adresat celor prezenți, ierarhul a vorbit despre crucea personală a creștinului și despre identificarea sensului ei în jertfa lui Hristos.

Astăzi este o mare bucurie mai ales pentru cei care au urcat această Golgotă bornată de cruci din preajma  Romanului. Simbolul crucii este profund și fiecare poartă crucea în sufletul său. Cine nu are o cruce de purtat în această viață?  Fiecare are crucea sa și fiecare încearcă să o urnească din loc în loc. Crucea are putere doar dacă vine de la Iisus Hristos care S-a răstignit pe dânsa și este singurul care a murit iubind. Hristos neavând păcat a murit iubindu-ne și în brațele Lui deschise pe cruce cuprinde întreaga umanitate.

De asemenea, Înaltpreasfinția sa a vorbit despre purtarea crucii în comuniune:

Dacă purtăm crucile noastre cu demnitate până pe Golgota, așa cum am făcut-o astăzi, înseamnă că viața noastră nu este în van și are un scop pe acest pământ. Astăzi ați călcat sub picioarele voastre pe „Marele Degradant” mergând pe Calea Crucii. Fiecare urcuș are uneori căzuții săi, mutilații săi, dar și înviații săi. Nimeni nu merge egoist pe drumul crucii pentru că ar sfârși în neant, dar mergând în comuniune, cum ați venit astăzi, cler, credincioși și tineri, înseamnă că am biruit pe „Goliatul de gând”, cum spunea Sfântul Eftimie al Târnovei.

Totodată, Înaltpreasfinția sa a adresat un cuvânt și tinerilor din ATOR, prezenți la această manifestare pentru a susține dreptul la viață, în această lună care este dedicată vieții:

Să dam slavă lui Dumnezeu pentru că avem darul vieții. Ce este mai scump pe această lume decât darul vieții. De aceea îi admir pe tinerii care au mers pe acest Drum al Crucii care a fost și un Marș pentru Viață. La sfârșitul activității Sale, Hristos a spus: „Rămâneți întru dragostea Mea, căci fără Mine nu puteți face nimic!”, adică răstigniți-vă împreună cu Mine, muriți împreună cu Mine, ca să înviați împreună cu Mine. Deci aceasta este calea la care ne îndeamnă Hristos: să mergem alături de El, să luăm crucea și să-I urmăm pe drumul care duce la viață. Așadar, considerați că astăzi ați mers pe drumul către viață și dacă în viața voastră veți mai face marșuri ca acesta veți păși cu certitudine pe drumul care merge către Împărăția lui Dumnezeu.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit părintelui protopop, preoților, credincioșilor și tinerilor prezenți pentru efortul lor de a parcurge Drumul Crucii, în această a treia duminică din Postul Mare:

Mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns în această zi să fim purtătorii crucii pentru faptul că este semnul identității noastre. Sunt bucuros că preoții și credincioșii au realizat acest Drum al Crucii care ne amintește că suntem purtătorii neputințelor și necazurilor pe acest pământ, cu gândul la Hristos, Biruitorul morții și Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

La final, 3000 de sarmale, apă și plăcinte coapte în Brutăria Betleem a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au fost oferite tuturor pelerinilor, prin implicarea Protopopiatului Roman.

(B.V.)