Sf. M.Mc. Pantelimon – doctorul cel preamilostiv

 

               În calendendarul Bisericii Ortodoxe, ziua de 27 iulie este închinată Sfântului Mare Mucenic Pantelimon - doctor fără de argint, care l-a descoperit oamenilor pe Dumnezeu prin tămăduirea trupească și sufletească a celor aflați în suferință.

                Astăzi, 27 iulie 2021, Capela din cadrul Spitalului Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca al Crimeii ” și-a serbat ocrotitorul, pe Sf. M.Mc. Pantelimon, care a suferit moarte martirică în anul 305, în Nicomidia.

              Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopului Romanului și Bacăului, Pr. Ioan Bârgăoanu, Protopop al Protopopiatului Onești, a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți. Bucuria comuniunii liturgice a fost intensificată de prezența Sfintelor Moaște ale Sfântului M.Mc. Pantelimon, care au fost aduse de la Biserica  Buna Vestire – Răducanu, de către Pr. Paroh Vasile – Ioan Panțâru, fiind puse spre închinare până în data de 28 iulie a.c.

                La slujbă au fost prezenți reprezentanți ai Spitalului Municipal Onești și ai Administrației Locale, alături de comunitatea de credincioși formată la Capela Sfântului M.Mc. Pantelimon, păstorită de Pr. Petrică Cuibar.

                În cuvântul de învățătură, Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu a subliniat dăruirea pe care Sf. M.Mc. Pantelimon a manifestat-o față de cei suferinzi, cerând în schimbul vindecării lor credința în Hristos, doctorul prin excelență, care vindecă atât trupul, cât și sufletul. Modelul de credință, jertfă și iubire a aproapelui pe care l-a conturat Sf. M.Mc. Pantelimon în viață sa, a fost extrapolat în contextul actual,  cu referire la medicii, asistenții și infirmierii care în fiecare zi se jertfesc  pentru binele celor care caută alinare în cadrul Spitalului Municipal Onești.

                La final, Pr. Petrică Cuibar a mulțumit celor prezenți, asigurându-i că Biserica Sfântul M. Mc. Pantelimon este candela veșnic aprinsă a rugăciunii pentru cei bolnavi și neputincioși care îi au ca sprijin pe Sfântul Ierarh Dr. Luca al Crimeii și pe Sfântul M. Mc. Pantelimon.