Vineri, 8 aprilie 2022 a avut loc la Centrul eparhial de la Roman întâlnirea tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ teologic cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în vederea finalizării sesiunii de primăvară a examenului de capacitate preoțească.
Sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoțească a fost organizată anul acesta în două etape ce au presupus parcurgerea probelor scrisă și orală la disciplinele teologice din programa de concurs, precum și întâlnirea candidaților cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
Verificarea cunoștințelor teologice și a capacității de a fi un bun păstor de suflete au constituit baza examenului de capacitate preoțească susținut de cei opt tineri absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior teologic înscriși în sesiunea de primăvară a examenului de Capacitate preoţească desfăşurat la Roman, în data de 31 martie, cu binecuvântarea şi sub preşedinţia Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în sala de ședințe a Centrului „Sf. Ierarh Dosoftei”. În fața comisiei coordonată de părintele Alexandru Daniel Zamfir, consilier administrativ, și alcătuită din preoți consilieri și inspector ai Centrului eparhial, precum și profesori de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” Roman, candidații au susținut mai întâi testul psihologic, după care s-au desfășurat probele scrise la disciplinele Dogmatică, Istoria Bisericii Ortodoxe Române și Omiletică, această sesiune încheindu-se cu particiaparea la proba orală la disciplinele Liturgică, Omiletică, Legislație Bisericească și Exegeză Biblică.
Apoi, în data de 8 aprilie, în sala de consiliu a Centrului eparhial de la Roman, tinerii teologi s-au întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, unul dintre scopuri fiind acela de a-i cunoaște personal pe candidaţi, de a proba dacă au chemare pentru misiunea preoţească şi de a verifica nivelul cunoştinţelor dobândite şi capacitatea de a le aplica în viaţa pastoral-misionară.
Cu acest prilej a fost prezentată formarea intelectuală și duhovnicească a fiecărui candidat, au fost aduse în actualitate aspecte misionare ale activității preoțești în contemporaneitate și necesitatea îmbinării aspectelor teoretice ale cunoștințelor asimilate în școală cu cele ale experienței duhovnicești acumulate de-a lungul timpului. În dialogul inițiat de Ierarh, au fost abordate diferite aspecte actuale ale vieții liturgice, spirituale și canonice ecleziastice, a fost analizată relația dintre biserică și instituțiile statului, precum și demnitatea și jertfa preoției în contextul secularist și globalizant actual.