Sesiune de formare catehetică în Protopopiatul Bacău

Din dorința de a realiza un proiect catehetic pentru parohiile din cadrul Protopopiatului Bacău, în Parohia Onișcani, comuna Filipești, județul Bacău, în ziua de 25 februarie 2021 a avut loc o sesiune de formare privind alcătuirea unei cateheze într-un mod corect, organizat şi modern. Întâlnirea de lucru a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan și a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, fiind o colaborare concretă între Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor și cel al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Această sesiune de training catehetic s-a desfășurat la solicitarea Protopopiatului Bacău și sub coordonarea părintelui Bogdan Racu, inspector pentru învăţământ şi cateheză în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, având ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pe părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial în cadrul Biroului de catehizare şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Animaţi de dorinţa de cunoaștere a tainelor catehetice, 30 de preoţi din Protoieria Bacău, coordonatori de cercuri pastorale sau responsabili cu activităţile catehetice din cadrul acestora, alături de părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche şi părintele secretar Ciprian Olteanu, s-au reunit pentru a descoperi modul prin care învățătura de credință ortodoxă poate fi transmisă într-o manieră adecvată credincioșilor de toate vârstele.

Evenimentul a fost prilejuit de iniţiativa părintelui protoiereu de a implementa proiectul „Mergând, învățați toate neamurile…”, cu scopul de a sprijini preoţii Protopopiatului Bacău în a pregăti și susține cateheze tematice, adaptate nevoilor misionar-pastorale contemporane. Formarea a vizat cele două aspecte ce nu trebuie neglijate în organizarea unei cateheze: cel teoretic şi cel practic. Mai exact, preoţii participanţi au avut posibilitatea să descopere pas cu pas modul de realizare a unei cateheze de impact, pornind de la proiectare şi ajungând până la momentul expunerii în faţa credincioşilor.

Sub îndrumarea părintelui inspector Bogdan Racu, preoţii au rememorat pentru început partea teoretică, modul cum se alcătuieşte o cateheză, în care a fost inclus scenariul propriu-zis al catehezei, dar și câteva materiale auxiliare. Partea practică a formării a constat în alcătuirea şi susţinerea unei cateheze demonstrative cu tema „Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie”, care se încadrează în tema Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul, proclamat în Patriarhia Română.

Împărţiţi în cinci grupe de lucru şi având la dispoziţie o bibliografie adecvată, participanţii au gândit un format interactiv al catehezei, pe care au susţinut-o apoi în plen. Aprecierea pozitivă a activităţii a reconfirmat importanţa lucrului în echipă şi preocuparea în rândul preoţilor pentru împărtăşirea de noi cunoştinţe.

Cateheza a îmbinat eficient strategiile didactice tradiţionale cu cele moderne, punând accent pe învăţarea prin colaborare. Aceată etapă a urmărit în primul rând conştientizarea participanţilor cu privire la importanţa realizării unui plan pentru cateheză şi a subliniat încă odată faptul că expunerea învăţăturilor religioase nu se poate face improvizând, ci gradual, într-un mod cât mai organizat şi atractiv.

Scopul acestei acţiuni cu caracter educaţional este în primul rând acela de a stabili nevoile preoţilor şi de a-i sprijini în activitatea catehetică din parohie prin oferirea de informaţii, materiale şi aplicaţii practice care să contribuie la calitatea şi impactul procesului de catehizare. Prin aceste cursuri se urmăreşte şi dezvoltarea personală a preotului catehet, prin dobândirea de informaţii şi abilităţi, care să-i fie utile atât în actul de învăţare a enoriaşilor săi cât şi în comunicarea mai eficientă cu aceştia.

Referitor la trainingul desfăşurat, părintele Aurel Cîrlan, un alt participant, a mărturisit: „Întâlnirea de astăzi ne-a dat nouă, preoţilor, prilejul de a şti cum să fixăm această învăţătură, apa cea vie dată nouă de Hristos, prin mijloace noi, adecvate timpurilor actuale. Părintele inspector Bogdan ne-a arătat cum să mergem pe cale, împreună cu cei pe care îi păstorim, identificându-ne cu ei, transmiţându-le Adevărul suprem. Învăţătura transmisă de noi trebuie sa devină un al nostru, un adevăr de necontestat, hrană duhovnicească, care să ne ajute, aşa cum a spus Hristos, „ca toți să fie una”.

La sfârşitul acestei consfătuiri, părintele Ionuţ Pleşcău, unul dintre participanţi, referindu-se la mijloacele moderne folosite în procesul catehetic a afirmat: „Cateheza are la bază credința noastră ortodoxă, statornicită de părinții noștri, începând cu Mântuitorul Iisus Hristos. Însă modul de transmitere a Cuvântului este unul dinamic, ce se adaptează la noile forme de comunicare interumane. De aceea, folosim și mijloacele moderne de comunicare, prin internet și nu numai, tocmai pentru a înmulți talantul dat nouă prin botez și hirotonie. Duhul Sfânt este și rămâne același, încălzindu-ne cu dragostea și puterea Sa mărturisitoare”.

„Profesionalismul cu care au fost prezentate aspectele legate de alcătuirea unei cateheze, multitudinea de exemple de bună practică, locația potrivită, ospitalitatea părintelui Silviu Stoica și atmosfera caldă creată în jurul acestei inițiative ne dau speranța unei rodnice activități catehetice care urmează a se împlini în parohiile Protopopiatului Bacău” ne-a declarat pr. Adam Iulian, coordonatorul activităţilor catehetice din Protoieria Bacău.

Pr. M-F. B