Serbarea „Cuviosul Eftimie cel Mare” de la Poieni

De urci pe masivul Cireșoaia, cale de câțiva kilometri de la Tg. Ocna, vei rămâne exaltat de frumusețea paradisiacă a locului, dar mai cu seamă te va impresiona schitul închinat Sf. Cuv. Eftimie cel Mare, loc de meditație și spiritualitate, ce mângâie prin rugăciunea lui multe suflete doritoare de liniște sufletească și însetate de cer.

Așezarea lui acolo nu este deloc întâmplătoare. Înființat în iulie 2000, cu binecuvântarea IPS Eftimie al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu sprijinul nemijlocit al PS Episcop Vicar Ioachim Băcăuanul, și coordonat de părintele stareț Claudiu Panțâru, schitul Sf. Cuv. Eftimie cel Mare, dă viabilitate locului udat și înroșit de sângele atâtor mii de ostași, omagiind și întreținând viu cultul eroilor din zona Cireșoaia, martora unora dintre cele mai dramatice și mai sângeroase lupte din Primul Război Mondial.

Eroismul fără de seamăn cu care trupele române au luptat aici pentru libertate, demnitate și neatârnarea patriei noastre au sârnit admirația contemporanilor și recunoștința noastră. Monumentele de la Coșna, Cireșoaia, Măgura, cimitirele de la Poieni și de la Biserica Sf. Nicolae sânt mărturia recunoștinței generațiilor care au urmat față de jertfele ostașilor căzuți în vara anului 1917 pentru apărarea gliei străbune. Marele teatru de război de pe masivul Cireșoaia a rămas marcat cu cruci de mesteacăn, care în timp, au putrezit, s-au rupt și au căzut. Acele cruci au fost înlocuite în anul 2005 cu o biserică foarte frumoasă din lemn și cu un monument impresionant închinat eroilor ce și-au pierdut viața ân război. Parte integrantă a schitului, cele două edificii întregesc ansamblul architectonic al sihăstriei de pe Cireșoaia, armonizându-se perfect, cu celelalte clădiri ce deservesc obștea de aici.

Rugăciunea neîncetată a călugărilor de la schit, slujbele ce se oficiază aici, parastasele făcute în cinstea eroilor căzuți, se constituie într-o candelă vie, a cărei flacără veghează la căpătâiul bravilor noștri ostași.
 

Arhimandrit Pimen Costea,
Exarh al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului