Cu binecuvântarea IPS Ioachim, astăzi, 21 aprilie 2015, la biserica „Adormirea Maicii Domnuluiˮ din Parohia Păncești, a avut loc întâlnirea semestrială a personalului neclerical din Protopopiatul Sascut.
Cu binecuvântarea IPS Ioachim, astăzi, 21 aprilie 2015, la biserica „Adormirea Maicii Domnuluiˮ din Parohia Păncești a avut loc întâlnirea semestrială a personalului neclerical din Protopopiatul Sascut.
Întâlnirea, desfășurată sub egida Anului omagial al misiuni mănăstirii și parohiei în Patriarhia Română, a fost prezidată de PC Pr. Ioan Negoiță, protoiereul locului. Tema dezbătută cu acest prilej, „Mirenii și rolul lor în Biserica Ortodoxă Românăˮ, a fost pregătită și susținută de dl Bogdan Silion, cântăreț bisericesc la Parohia Meleșcani, care a remarcat legătura profundă între ierarh, cler și credincioși, în structura Bisericii: „Mirenii – bărbați și femei - sunt un element constitutiv esențial al Bisericii, fără de care nu se poate concepe viața bisericească. Dacă este adevărat că unde este episcopul, acolo este și Biserica, tot atât de adevărat este că episcopul fără credincioși nu reprezintă Biserica. Prin urmare, ierarhii, clerul și poporul (laicii) formează întreaga Biserică, ale cărei elemente nu pot fi concepute separat, pentru ca organismul bisericesc să poată exista și funcționa normal”.
De asemenea, dl Silion a remarcat în cuvântul său rolul determinant pe care îl are, în Biserică, laicatul creștin și valoarea credinței în viața creștinului: „Cel mai important lucru pentru laici este credința ortodoxă, fundamentată pe Sf. Scriptură, Sf. Tradiție și operele Sf. Părinți. Aceasta le e sprijin permanent în viață, îi întărește în fața ademenirilor la păcat și este izvor de fapte bune, așa cum este dragostea de Dumnezeu. Un apel al Bisericii la asemenea laici credincioși n-ar rămâne fără răspuns pozitiv, ba chiar n-ar aștepta să fie solicitați, ci ar acționa din propriul îndemn. Am avea, astfel, în fața noastră apostolatul laic, pe care-l preconiza Frăția Ortodoxă Română încă de la începuturile ei. Strădaniile Bisericii ar trebui să se îndrepte spre formarea cu adevărat creștină a laicilor, iar dacă acest lucru s-ar realiza am avea cu adevărat o instituție foarte puternică. Laicatul este o componentă esențială a Bisericii și de modul cum își asumă credința creștină și o trăiește, depinde soarta Bisericii și a țării”.