Ședința lunară a preoților din Protoieria Sascut

16 Ianuarie 2020

Joi, 16 Ianuarie 2020, la biserica cu hramul " Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Pâncești, a avut loc cu binecuvântarea Înaltpresfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, prima întâlnire lunară din acest an, a preoților din Protoieria Sascut. Delegați ai Ierarhului de la centrul eparhial au fost, părintele Valentin Băltoi, consilier eparhial și părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial din cadrul Sectorului cultural.

În contextul anului 2020, numit de Patriarhia Ortodoxă Română, cu dublă tematică ca fiind ,,Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”, sub coordonarea părintelui protoiereu Abageru Vasile, conferința de astăzi, cu tema "Pastorația părinților și copiilor - repere scripturistice", a fost susținută de părintele Burduja Neculai de la parohia Valea Seacă 1.

În lucrarea sa, părintele conferențiar a reliefat câteva aspecte cu care se confruntă familia tradițională în societatea de astăzi, la nivelul satului românesc - catalogat drept esența spiritualității poporului român și a descris viața familiei creștine în lumina Sfintei Scripturi.

În partea a doua a lucrării, au fost expuse repere biblice cu privire la pastorația părinților și a copiilor, din Sfânta Scriptură, scrierile Sfinților Părinți, în special din Noul Testament.

Preluând cuvântul, și conducerea ședinței părintele consilier Valentin Bălțoi, a felicitat munca părintelui conferențiar, alegerea temei și modul în care aceasta a fost susținută, inițiind preoții la dezbaterea lucrării la care au asistat. 

De asemenea, părintele inspector Daniel Ionel Marari, a enumerat aspecte de ordin cultural, catehetic și activități cu tineretul propuse pentru anul 2020, ce vizează parohiile arondate protopopiatului.

Pe parcursul ședinței, s-au dezbătut totodată, probleme pastoral misionare, administrative, cu care se confruntă parohiile din mediul rural, precum și noile reglementări de la Centrul eparhial.

La finalului întâlnirii, a fost oficiată slujba de pomenire pentru cei adormiți, urmată de o agapă frățească în memoria părintelui Cerbu Ovidiu Ionuț, la împlinirea celor 20 de zile.(pr.Albu Gabriel)