Ședință extraordinară a permanenței Centrului eparhial de la Roman

Joi, 13 iulie 2023 a avut loc la reședința arhiepiscopală din Roman întrunirea extraordinară a membrilor Permanenței Centrului eparhial, având pe ordinea de zi discutarea rezultatelor inspecției din data de 11 iulie efectuate la Parohia „Sf. Gheorghe” din Hârja și la Asociația „Sf. Ștefan cel Mare-Hârja” de către grupul de control alcătuit din reprezentanți ai opt instituții ale statului.

În urma acestei inspecții efectuate la Centrul Rezidențial socio-medical de la Hârja, în contextul problemelor apărute la nivel național în unele instituții sociale care îngrijesc persoane vârstnice, au fost remarcate la Hârja o serie de rezultate pozitive între care amintim: calitatea superioară a serviciilor de îngrijire a vârstnicilor și condițiile optime existente, oferirea alimentației corespunzătoare beneficiarilor, nivelul de igienizare a camerelor și a cantinei, folosirea adecvată a resurselor financiare etc.

Cu toate că nu au fost semnalate abateri sau aspecte negative semnificative, totuși au fost emise măsuri de corecție de câteva dintre instituțiile amintite, ce urmează a fi remediate în următoarele două săptămâni. Fiind o perioadă destul de scurtă până la îndeplinirea acestor cerințe și lipsind posibilitățile financiare necesare achiziționării obiectelor de inventar propuse de către trei ISU Bacău, DSP și ANPC, respectiv o centrală termică, articole de lenjerie de pat și o mașină de spălat profesională, toate aceste achiziții fiind necesare bunei funcționări a centrului de la Hârja.

Deoarece Centrul rezidențial de la Hârja se află în această perioadă angajat financiar în realizarea documentației tehnice și obținerea avizelor necesare unor proiecte de maximă importanță, unul care prevede Reabilitarea, modernizarea, dotarea și extinderea Complexului rezidențial de servicii socio-medicale pentru persoane vârstnice- Hârja, depus la CNI, și altul care prevede Modernizarea, dotarea și extinderea centrului social-medical rezidențial pentru persoane vârstnice Hârja depus la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, ambele implicând instituția prin contribuția sumei de 100.000 lei din fonduri proprii, preotul Ilarion Mâță, consilier în cadrul sectorului social-filantropic eparhial și directorul Centrului rezidențial de la Hârja, a solicitat Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Centrului eparhial de la Roman, sprijin financiar în vederea îndeplinirii în timp a cerințelor comisiei corpului de inspecție.

Ședința extraordinară a membrilor permanenței Centrului eparhial de la Roman s-a desfășurat sub președinția IPS Părinte Ioachim, la reședința arhiepiscopală din Roman, în cadrul căreia membrii permanenței au evaluat solicitările directorului instituției de la Hârja, care este cea mai reprezentativă între toate centrele de profil din eparhie, și una dintre cele mai prestigioase din Patriarhia Română.

Ședința a fost deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim care a vorbit despre activitatea social-caritabilă din eparhie, dedicată persoanelor vârstnice și tinerilor, și despre grija pe care Biserica în general, și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în special, o arată acestor categorii sociale, cu respectarea legislației în vigoare. Apoi a adus în actualitate câteva aspecte consemnate în raportul întocmit de conducerea Centrului rezidențial de la Hârja în urma inspecției efectuate în data de 11 iulie de către membrii corpului de control, iar la final a apreciat eforturile care se depun la Hârja pentru buna funcționare a serviciilor sociale oferite beneficiarilor vârstnici, mulțumind directorului acestei instituții:

„Astăzi avem pe ordinea de zi un punct deosebit de important și anume activitatea social-caritabilă și de misiune în cadrul Eparhiei noastre. După cum ați fost informați din presă, s-a luat în vedere activitatea centrelor de bătrâni, în unele dintre ele găsindu-se în neregulă anumite lucruri. Noi vă aducem la cunoștință că în data de 11 iulie Așezământul de  bătrâni de la Hârja a fost inspecții de reprezentanți ai opt instituții ale statului respectiv Agenția Județeană de Plăți și Inspecții sociale, Direcția de Sănătate Publică, Direcția Sanitar Veterinară, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Poliția Economică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Aceste instituții au controlat ambele instituții coordonate de părinte Ilarion Mâță, Parohia „Sf. Gheorghe” și Asociația „Sf. Ștefan cel Mare-Hârja” și aș vrea să vă anunț rezultatul acestei vizite neașteptate: bătrânii au fost foarte bine îngrijiți, cazați bine, iar alimentația este corespunzătoare stării de sănătate a fiecăruia. Au avut cuvinte de apreciere din partea Autorității Naționale de Protecție a consumatorului și Direcția de Sănătate Publică, atât în raportul general, cât și prin directorii și instituțiile publice în ceea ce privește calitatea serviciilor oferite.Nu a fost nicio deficiență în trecerea acestor inspectori pe la sectoarele care întregesc acea administrație caritabilă de la Hârja. Cu toate că nu au fost abateri semnificative totuși au fost lăsate câteva măsuri de corecție de câteva dintre instituțiile mai sus menționate și s-a dat un termen de 15 zile pentru remedierea lor. Mulțumim părintelui Ilarion Mâță pentru activitatea pe care o depune în cadrul asociației și îl felicităm pentru faptul că a prezentat activitatea social-caritabilă și de îngrijire a bătrânilor în Consiliul Europei nu demult, delegat fiind de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”

În cadrul ședinței, părintele consilier Ilarion Mâță, directorul Centrului rezidențial de la Hârja a vorbit despre noile proiecte inițiate de instituția pe care o coordonează și investițiile care vor conduce la dezvoltarea serviciilor și infrastructurii acesteia:

„Așezământul nostru continuă să se dezvolte. Am inițiat finanțarea unui proiect de extindere a centrului nou pe care l-am construit împreună în perioada 2010-2013, un proiect de aproape 6 milioane de lei, și un proiect mai mare, prin CNI, pentru tot complexul având în vedere că vrem să construim un centru administrativ pentru birouri, sală de ședințe și spații de recreere pentru vârstnici. Deci tot ceea ce știți că este la Hârja va fi reînnoit, extins și modernizat. Deci noi vom continua atât pe componenta vârstnicilor, cât și pe cea a tinerilor”.

De asemenea, părintele Ilarion a vorbit despre sprijinul financiar pe care l-a primit de-a lungul timpului în vederea finalizării Centrului socio-medical de îngrijire a persoanelor vârstnice, amintind de implicarea deosebită a Înaltpresfințitului Părinte Ioachim în finalizarea lucrărilor de la Hârja:

„Arhiepiscopia Romanului și Bacăului acordă o importanță deosebită vârstnicilor nu numai în acest an omagial, ci întotdeauna Înaltpreasfinția Voastră ați avut o atenție deosebită pentru vârstnicii de la Hârja și nu numai. Din acest motiv aș vrea să-mi exprim bucuria de a reaminti faptul că Înaltpreasfinția Voastră în anul 2004 ați pus piatra de temelie la acest așezământ și în anul 2006 l-ați inaugurat în luna mai. De atunci până acum nu ați contenit să sprijiniți cu rugăciunea, dar mai ales financiar această instituție și mărturisesc înaintea părinților rezidenți faptul că în perioada 2009-2013 ați donat lunar salariul personal pentru ca această instituție să fie construită la timp și să ofere șansa într-ajutorării bătrânilor la noul centru rezidențial. Puțini știu că sunteți ctitor de drept al acestui așezământ de la Hârja. Drept urmare vă mulțumim și vă rămânem recunoscători, cei din administrație, dar și bătrânii care au trecut pe la Hârja. În tot acest timp au fost înregistrați pe lista noastră de beneficiari 4885 de bătrâni. Este o realizare foarte mare pentru Eparhia nostră”.

Tot acum, părintele Ilarion a prezentat lista investițiilor pe fonduri europene pentru copii și persoane cu dizabilități, și impactul pe care terapiile folosite în cadrul centrului reprezintă un model pentru diverse instituții de profil din țară, dar și despre personalul implicat în activitățile terapeutice și de concepere a proiectelor pe fonduri europene:

„Clădirile construite în ultimul timp la Hârja au devenit etalon pentru multe dintre instituțiile care vin din multe județe ale țării și împrumută din aceste tipuri de terapii pe care noi le oferim copiilor cu deficiențe. Suntem aproape 100 de angajați, dintre care 18 sunt pe fonduri europene. Avem cinci servicii acreditate și dezvoltarea este pe toate palierele nomenclatorului de servicii sociale”.

În finalul prezentării sale, părintele Ilarion a vorbit despre efortul pe care întreaga echipă de la Hârja îl depune pentru buna funcționare a acestei instituții create pentru a veni în sprijinul vârstnicilor, apoi a mulțumit IPS Părinte Ioachim pentru sprijinul și încrederea acordate de-a lungul timpului:

„Aș vrea să spun că nu este ușor să coordonezi un centru de permanență, un centru rezidențial pentru că ești conectat în permanență la realitatea din teren, dar încerc să rezolv permanent tote problemele care apar, dar a ține un centru de permanență în viață este o muncă colosală pentru că și eu și colegii mei de acolo muncim fără pauză sau concediu. De aceea vă mulțumesc pentru încrederea pe care ne-ați oferit-o și sper din tot sufletul să nu dezamăgim și să fim slujitori sinceri și demni ai Bisericii lui Hristos prin dragostea față de aproapele”.

Prezent la întâlnirea de astăzi, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ eparhial,  a vorbit despre Centrul socio-medical de la Hârja ca fiind un model de bune practici la nivel eparhial și național și despre importanța investițiilor realizate în vederea extinderii serviciilor și a infrastructurii acestei instituții, despre implicarea în activități sociale a celorlalte ONG-uri eparhiale, dar și despre unele neajunsuri cu care se confruntă instituțiile sociale eparhiale:

„Exemplul de bună practică pe care l-a obținut centrul socio-medical de la Hârja este un exemplu cât se poate de edificator în acest sens. Ca să intri în atenția tuturor organismelor și ale statului, dar și ale Bisericii nu este ușor. Acest lucru ne obligă să ținem standardul cât mai ridicat având o singură direcție de mers și anume doar înainte. Va trebui să investim foarte mulți bani și foarte mult capital uman în ceea ce urmează să se întâmple acolo. Având un model de bună practică în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, nu înseamnă că trebuie să fie și singurul. Celelalte asociații pe care noi le-am aprobat spre înființare și spre derularea de activități socio-medicale care se află toate în grija părintelui Ilarion, unele dintre ele făcând parte din confederația Filantropia, toate acestea făcând parte din confederația eparhială denumită de noi ARBORE. Ne dorim să devenim prin toate model de bună practică în ceea ce privește asistența socială, pentru că nu facem din aceasta un scop în sine de a fi un model neapărat, ci de a fi în ajutorul oamenilor și de a fi în folosul comunităților pe care le avem încredințate spre păstorire de Dumnezeu”.

În numele membrilor permanenței eparhiale, părintele consilier administrativ Alexandru Zamfir l-a felicitat pe părintele Ilarion pentru activitatea pe care o desfășoară la Hârja și pentru atenția de care această instituție se bucură, fiind un model de bune practici la nivel național:

„În numele colegilor din administrația eparhială aș vrea să-l felicit pe părintele Ilarion pentru felul în care cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu binecuvântarea Înaltpreasfinției voastre ne-a reprezentat la Bruxelles, ultimul capitol important din activitatea și slujirea pe care părintele consilier o desfășoară. Îl felicit și pentru faptul că a reușit să crească frumos odată cu Hârja și pe de o parte faptul că Preafericitul Părinte patriarh a creat confedereația Filantropia și a reușit să coaguleze tot ce ține de asistența socio-medicală la nivel de patriarhie, ușor, ușor crescând în timp, una dintre instituțiile date ca exemplu de bună practică , de mult timp este așezământul socio-medical de la Hârja. Concluzia controlului efectuat la Hârja va fi aceea că Centrul de la Hârja va fi recunoscut ca o unitate etalon la nivel național. Nu ne rămâne decât să ne bucurăm și să continuăm activitatea pe care cu foarte mult efort părintele Ilarion și echipa coordonată de sfinția sa o desfășoară acolo”.

În continuarea ședinței permanenței Centrului eparhial, în urma raportului prezentat de părintele Ilaron Mâță referitor la aspectele negative identificate la Hârja de corpul de inspecție și a măsurilor de corecție elaborate de acesta, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a dispus oferirea sprijinului financiar necesar ameliorării acestor probleme, prin implicarea serviciului economic-financiar eparhial, reprezentat de dl consilier Gheorghe Pricopi:

„Noi dispunem la ora actuală din fondurile de la Filantropia și de fondurile de la Ajutoare de urgență și putem acoperi suma necesară, ca în cel mai scurt timp să ne încadrăm în termenul de 15 zile, punând la dispoziția Centrului de la Hârja întreaga sumă necesară, iar părintele, cu priceperea sa, să se ocupe de rezolvarea acestor probleme. Deci putem asigura de la nivelul Centrului eparhial finanțarea tuturor acestor deficiențe”.

La finalul întâlnirii, toți membrii permanenței consiliului eparhial s-au reunit în paraclisul reședinței arhiepiscopale pentru a înălța rugăciuni pentru persoanele vârstnice rezidente în instituțiile și ONG-urile eparhiale.