Ședință de toamnă în Protoieria Roman

Marți, 31 octombrie 2022, la Biserica „Sfântul Gheorghe”, din Municipiul Roman, a avut loc ședința administrativ-tematică a preoților din Protopopiatul Roman.

Întâlnirea a fost prezidată de Părintele Protoiereu Dan Alexandru Antoce, care în cuvântul de deschidere a mulțumit Ierarhului pentru binecuvântarea arhierească transmisă prin delegarea părintelui Alexandru Zamfir, consilier administrativ al Centrului eparhial.

După ce au fost anunțate subiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței, a avut loc susținerea referatului „Muzica bisericească în Țările Române și în Episcopia Romanului în vremea Episcopului Melchisedec Ștefănescu. Psalți români care au contribuit la românirea cântărilor bisericești”, realizată de către pr. prof. Vlad Samoilă, profesor de muzică la Liceul Teologic „Melchisedec Ștefănescu” și slujitor la Parohia „Sfântul Gheorghe”, din Roman. Această susținere a avut loc în contextul declarării anului 2023 ca an comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, în Patriarhia Română. La finalul conferinței au avut loc dezbateri pe marginea subiectului prezentat.

În continuare, dl. Vlad Țuțurlan, referent în cadrul biroului de catehizare și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a făcut referiri cu privire la activitățile desfășurate în cursul anului 2023, în parohiile din cuprinsul Protopopiatului Roman, prezentând totodată noile proiecte ce se doresc a fi puse în practică în perioada următoare.

În partea a doua a ședinței, celor prezenți le-au fost aduse la cunoștință aspecte ce țin de organizarea administrativă, atât a parohiilor, cât și a centrului protopopesc. Totodată, părintele protoiereu i-a felicitat pe preoții Bogdan Palcău și Viorel Popa pentru susținerea tezelor de doctorat ce au avut loc în prima jumătate a acestei toamne la două dintre Facultățile de Teologie din țară, respectiv Iași și Constanța. În încheiere, părintele Ioan Gherasimescu, parohul acestei biserici, și-a exprimat bucuria de a fi gazda ședinței de toamnă a Protoieriei Roman.

În cele din urmă, preoții s-au deplasat la șantierul viitorului sediu al Protopopiatului Roman, aflat în imediata apropiere a Bisericii „Sfântul Gheorghe” și a Centrului eparhial. Aceștia au putut observa amplasamentul și stadiul lucrărilor aflate în curs de desfășurare. Amintim faptul că aceste întâlniri fac parte din rândul ședințelor trimestriale ce se organizează pentru buna desfășurare a activităților din parohii.

(B.P.)