La Catedrala Patriarhală, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost oficiată ieri, 18 august 2014, slujba de Te Deum în deschiderea lucrărilor şedinţei de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, informează Agenţia de Ştiri Basilica, a Patriarhiei Române. Slujba Sfintei Liturghii şi a Te-Deum-ului au fost oficiate sub protia Preasfinţitului Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod al BOR.
Luni 18 august 2014, Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a participat la şedinţa de lucru a Sfântului Sinod, care s-a desfăşurat în Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
În deschiderea şedinţei, Patriarhul României a prezentat cele mai importante puncte de pe ordinea de zi: „Această şedinţă de lucru a Sfântului Sinod prezintă probleme curente care necesită o atenţie deosebită ca urmare a unor legi care s-au dat recent, mai ales în privinţa cimitirelor, în privinţa educaţiei şi în legătură cu alte aspect juridice care intră într-o anumită relaţie cu viaţa bisericească. Trebuie să fim informaţi la timp şi, dacă avem mai multe şedinţe ale Sfântului Sinod, unele legate de evenimente duhovniceşti mai deosebite, atunci agenda este mai restrânsă, pe de o parte, şi, pe de altă parte, avem posibilitatea de a răspunde mai prompt noilor exigenţe”, a spus Preafericirea Sa.
Între hotărârile adoptate, comunicatul transmis de Biroul de Presă al Patriarhiei Române, aminteşte:
Sfântul Sinod a luat act cu îngrijorare de adoptarea Legii nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare, act normativ deficitar şi ambiguu în multe privinţe, având ca principală motivaţie crearea cadrului legislativ pentru înfiinţarea de cimitire private, de către operatori economici, dar care nu reglementează corespunzător problemele generate prin noutăţile aduse. De aceea, Sfântul Sinod solicită Guvernului şi Parlamentului României să amâne intrarea în vigoare a acestei legi în vederea modificării şi completării acestui act normativ.
Sfântul Sinod a luat act cu apreciere de rezultatul colectei în sprijinul creştinilor ortodocşi din Siria organizată în bisericile şi mănăstirile Patriarhiei Române din ţară şi străinătate în primele trei duminici după sărbătoarea Sfintelor Paşti 2014 şi mulţumeşte unităţilor de cult pentru implicare.
La cererea Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România, Sfântul Mucenic Hristofor (9 mai) a fost declarat ocrotitor (patron spiritual) al transportatorilor rutieri din România.
Sfântul Sinod este cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române, în toate domeniile ei de activitate. Sfântul Sinod se compune din Patriarh, toţi mitropoliţii, arhiepiscopii, episcopii eparhioţi, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari şi arhiereii vicari în funcţiune. Sfântul Sinod se întruneşte anual în cel puţin două şedinţe de lucru în perioadele de primăvară şi toamnă, iar în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.