Cu prilejul Anului Omagial 2021: „Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României (de pretutindeni)”, Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române a transmis conceptul unui nou Concurs Naţional Catehetic intitulat „Biserica – familia românilor de pretutindeni”.
Sub îndrumarea părintelui protopop Ciuche Eugen și în prezența părintelui Daniel Marari, Inspector eparhial la Biroul de catehizare și activități cu tineretul din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, miercuri, 13 ianuarie 2021, a avut loc în sediul Protopopiatului Bacău o întâlnire de lucru la care au fost prezenți o parte din preoții care doresc să se implice şi să cunoască mai multe detalii despre această activitate.
Concursul Naţional Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, organizat în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării, se va desfășura în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021.(21 mai – premierea miniproiectelor la nivel național).
Prezentul concept se adreasează copiilor participanţi la grupele catehetice din parohiile aflate în ţară, dar şi în diaspora, dorind să contribuie la crearea unor legături sau înfrățirea între comunitățile din țară și cele din străinătate. Grupul de cateheză format la nivelul parohiei va realiza şi implementa sub îndrumarea preoţilor și a profesorilor un miniproiect care va avea un caracter filantropic – cultural, adresat cu preponderenţă familiei şi valorilor ei.
Scopul proiectului este acela de a conștientiza rolul activ pe care îl are Biserica în viața comunității, în susținerea legăturilor dintre oameni, fie membri ai aceleiași familii, comunități sau comunități parohiale diferite.
Activităţile catehetice, pastoral-misionare, culturale şi social-filantropice desfăşurate în cadrul acestui amplu Proiect Naţional vor fi mediatizate săptămânal în cadrul Protoieriei Bacău, iar la sfârşitul fiecărei luni vor fi jurizate şi premiate cele mai frumoase 10 activităţi desfăşurate de către parohiile participante.
Încheierea întâlnirii de lucru a constat într-o sesiune de întrebări și răspunsuri practice privind modul de implementare a proiectului în parohii și în școli, precum şi pregătirea portofoliilor care se vor predate şi evaluate în cadrul Protopopiatului Bacău până la sfârşitul lunii martie. (pr. M.F.B)