Ședință cu personalul neclerical, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, la Roman

27 Noiembrie 2023

Luni, 27 noiembrie, personalul neclerical din Protopopiatul Roman a participat la ședința anuală organizată la inițiativa preotului protopop Dan Alexandru Antoce, în biserica Parohiei „Sfinții Voievozi” Roman, în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice și al Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.

Întâlnirea a fost deschisă de preotul protopop Dan Alexandru Antoce care a adresat participanților cuvântul de bun venit și a anunțat tematica propusă pentru activitatea din această zi, dând cuvântul domnului Narcis Nicolae Bejan, cântăreț bisericesc ce își desfășoară activitatea la Biserica „Sfinții Voievozi” din Roman, care a susținut conferința cu titlul: „Muzica bizantină în Biserica Ortodoxă Română. Repere istorice și teologice”. Comunicarea, susținută în contextul anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești a adus împreună repere istorice ale evoluției cântării de strană în Biserica Ortodoxă Română, dar și argumente teologice ale conținutului și exprimării cântării psaltice, evidențiind activitatea psalților care și-au înscris numele în panteonul creatorilor de melos bizantin.

Delegat al Centrului eparhial a fost preotul Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a transmis celor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, îndemnându-i să sprijine lucrarea misionară a preoților în parohiile unde își desfășoară activitatea, înfrumusețând prin cântare serviciul divin public.

La finalul întâlnirii, cântăreții bisericești au adresat diferite întrebări angajându-se într-un dialog constructiv și primind lămuriri referitoare la diferite aspecte ale activității desfășurate în spațiul ecleziastic, precizări cu privire la profilul moral al cântărețului bisericesc, totodată fiindu-le aduse la cunoștință ultimele noutăți administrative și canonice.