Marți, 2 august 2022, la Biserica „Sfântul Gheorghe” din Moinești a avut loc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, ședința administrativă semestrială a preoților din Protopopiatul Moineşti.
La această întrunire, ca și delegat din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, a fost părintele Alexandru Zamfir, consilier eparhial de la Sectorul administrativ – bisericesc și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a transmis din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, arhiereasca binecuvântare și gândurile bune în misiunea desfășurată în parohiile încredințate spre păstorire.
Părintele protoiereu Costel Mareș a salutat prezența părintelui consilier, adresând totodată mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru arhiereasca binecuvântare și a prezentat programul zilei. Tot acum, părintele protoiereu i-a prezentat pe ultimii colegi veniți în colectivul preoților din Protopopiatul Moinești, părintele Florea Vasile Romus, de la Parohia Vermești și părintele Răzvan Ștefan de la Parohia Cetățuia.
Primul moment pe ordinea de zi l-a constituit prezentarea lucrării „Sfântul Paisie de la Neamț, model de viață pentru monahismul actual, model de rugăciune personală pentru creștini”, referat ce se încadrează în tematica anului 2022 - „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”, și susținut de părintele Mere Albe Constantin, preot slujitor la Schitul Sf. Andrei din Comănești.
După o incursiune asupra vieții și aportului Sfântului Paisie Velicikovsky la renașterea isihastă, părintele Constantin a arătat care sunt meritele definitorii ale Sfântului Paisie:
- a introdus rugăciunii lui Iisus în viaţa de obşte;
- a ştiut să strângă pe lângă sine oameni nu numai de rugăciune, ci oameni conştienţi că o rugăciune ruptă de tradiţia autentică a Bisericii reprezentată de mari Părinţi ai veacurilor trecute devine o artă a rugăciunii;
- s-a îndreptat către lume, încercând prin marea sa operă de traduceri patristice să popularizeze puterea rugăciunii.
„Sfântul Paisie de la Neamț ocupă și va ocupa în istoria monahismului ortodox un loc aparte. În persoana sa s-au întâlnit sfințenia vieții personale, dragostea de ortodoxie, abilitatea de a organiza comunitățile monahale, nevoința de a atrage și de a transmite educația duhovnicească multor ucenici, râvna de a crea o mare școală de ascetism ortodox. Toate acestea au contribuit la crearea unei opere însemnate, anume diortosirea traducerilor vechi și realizarea unor noi traduceri din literatura Sfinților Părinți.”, a concluzionat părintele Constantin Mere Albe.
Părintele Sardeni Ștefan, de la Parohia „Sfântul Gheorghe”, Moinești, a apreciat expunerea și a subliniat personalitatea Sfântului Paisie, dar mai cu seama importanța lucrării sale ce a dus la dezvoltarea ortodoxiei românești.
În ultima parte a întâlnirii au fost dezbătute probleme administrative și organizatorice, părintele protopop Costel Mareș evidențiind evenimentul deosebit ce va avea loc sâmbătă, 17 septembrie 2022, cu prilejul sfințirii noului sediu al Protopopiatului Moinești.
În încheiere, părintele protoiereu a lansat invitația de a participa cu toții, sâmbătă, 6 august 2022, la Pietrosu când, după săvârșirea Sfintei Liturghii, începând cu ora 12.30 se va săvârși parastasul de 7 ani de la mutarea la cele veșnice a părintelui Costin Popa.
Pr. Cristian-Ioan Balaban