Începutul Postului Mare a fost evidențiat într-un mod aparte la Parohia Viișoara, Protopopiatul Onești printr-o seară de rugăciune și har în prezența părintelui protopop Ioan Bârgăoanu și a unui sobor de preoți care, la invitația părintelui paroh Petru Roncea, au ales să fie împreună în tinda Păresimilor.
Seară de rugăciune și har în biserica „Sfântul Nicolae” – Viișoara
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, în biserica Parohiei Viișoara din Protopopiatul Onești a avut loc un un eveniment cultural-religios ce a adunat în rugăciune preoți oneșteni și numeroși credincioși.
Sub protia părintelui protopop au slujit Vecernia iertării părinții Vasile Panțîru, de la Parohia „Buna Vestire”, Târgu-Ocna, Cristian Mazilu, de la Parohia „Schimbarea la Față”, Poieni, Târgu-Ocna, Daniel Nichita, de la Parohia „Sfântul Gheorghe”, Târgu-Ocna, Cătălin Ilie, de la Parohia „Sfântul Ilie”, Slănic Moldova, Valentin Ilie, de la capela „Sfântul Spiridon”, Târgu-Ocna, Samuel Pricaz, de la Parohia Bâlca, și protos. Claudiu Panțiru, de la Schitul „Sf. Eftimie cel Mare”, Târgu-Ocna. După obișnuita rugăciune a Sfântului Efrem Sirul și cele de dezlegare de la intrarea în Postul Mare, a urmat un eveniment special din viața parohiei Viișoara, prezentarea revistei parohiei intitulată „Potirul Viișoarei”, pe anul 2015, anuar evidențiat de părintele protopop ca fiind un mijloc inspirat de pastorație, însuși titlul purtând o încărcătură teologică extraordinară.
Încheierea acestei seri de rugăciune și har s-a făcut apoteotic prin lansarea ultimei cărți publicate de părintele Petru Roncea la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și intitulată: „De la Păresimi la Cincizecime – omilii și poeme”.
Prezentarea cărții tipărite cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost făcută de părintele Cătălin Ilie, iar aprecieri cu multă simțire au fost rostite de General (r) Conf. Univ. Dr. Vasile Apostol și de părinții Vasile Panțîru și Daniel Nichita. A urmat cuvântul părintelui Protopop Ioan Bârgăoanu care a apreciat că „scrierile părintelui Petru Roncea provin din substanța și din potirul Bisericii. Părintele a scris pentru că e nevoie să ne manifestăm credința noastră tot mai călcată în picioare și mutilată, credință care trebuie să fie mărturisitoare. Foarte importantă este întoarcerea la Sfinții Părinți, revenirea la înaintașii noștri, la mormintele moșilor și strămoșilor noștri, pentru că suntem astăzi sortiți unei desființări naționale. Toate acțiunile lumii de azi sunt împotriva Bisericii, de aceea Biserica se manifestă și prin aceste lucrări care sunt ca niște cărămizi vii. Credincioșii Bisericii dumneavoastră sunt o carte pe care n-o putem rezuma ușor, căci sunt suflete imense și necunoscute. Noi doar încercăm să vă arătăm Calea mântuirii și părintele Petru, prin această carte, a arătat calea spre Biserica Ortodoxă care preamărește preasfântul nume al Mântuitorului Hristos. Sunt onorat să fiu în mijlocul acestei biserici, mă onorează viața liturgică și pastorală a ei și cartea lansată acum arată calea prin Înviere spre Cincizecime.”
După cuvintele de mulțumire din partea părintelui paroh, părintele Protopop a prezentat câteva dintre acțiunile duhovnicești care se vor derula în perioada Postului Mare, invitând credincioșii prezenți la împreună-slujire în ogorul Bisericii. (Preot Paroh Petru Roncea)