Seară cultural-catehetică în Parohia Şerbăneşti

Miercuri, 21 aprilie 2021, a fost o zi specială pentru credincioșii Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” – Şerbăneşti din Bacău. După săvârşirea Tainei Sf. Maslu, o nouă etapă a Proiectului catehetic „Mergând, învățați toate neamurile…” desfăşurat în Protoieria Bacău a fost realizată prin susținerea catehezei intitulată „Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului”.

Cateheza a fost susţinută de către părintele Ciprian Gunea în prezenţa credincioşilor, a părintelui paroh Adrian Ghinea, a părintelui slujitor Vasile Busuioc, precum şi alţi preoţi invitaţi, între care s-au aflat părintele protoiereu Ciprian-Eugen Ciuche şi părintele secretar Ciprian-Mihai Olteanu.

Întrucât ne apropiem de Duminica Floriilor, sărbătoarea care începe săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, credincioşii au avut bucuria de a rememora intrarea triumfală a Mântuitorului Iisus în Ierusalim, eveniment menționat de către toate cele patru Evanghelii (Marcu 11,1–11; Matei 21,1–11; Luca 19,28–44 şi Ioan 12,12–19).

Între momentele principale ale catehezei a fost amintită şi una dintre profeţiile mesianice care ne relatează despre intrarea Mântuitorului în Ierusalim, regăsită în Cartea proorocului Zaharia: „Bucură-te foarte, fiica Sionului, veseleşte-te, fiica Ierusalimului, căci iată Împăratul tău vine la tine drept şi biruitor; smerit şi călare pe asin, pe mânzul asinei”. (Zaharia 9,9).

O notă de originalitate o constituie prezentarea meditației lirice la sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim intitulată „Osana”, alcătuită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, din care vom reda această strofă de început:

„Hristos astăzi va să intre cu poporul în cetate

Și tu nu-l primești cu cinste și palmete înflorate.

Este semn că al tău suflet, adică icoana Sa,

Este negru de păcate și nu cântă „Osana!”.

Cateheza a fost plină de momente interactive, fiind implicaţi toţi cei prezenţi, răspunzând corect şi cu promptitudine la numeroasele întrebări ce le-au fost adresate. Unul din momentele frumoase a fost realizarea unui rebus, în urma căruia, cei care au răspuns corect la toate întrebările au descoperit numele sărbătorii romane păgâne „Floralia”, de la care provine numele popular de Florii păstrat pentru praznicul Intrării Domnului în Ierusalim.

Seara duhovnicească s-a încheiat într-o atmosferă de bucurie, părintele Ciprian Gunea rezumând însemnătatea acestei sărbători prin cuvintele: „Intrarea Domnului în Ierusalim mai înseamnă şi intrarea Lui în cetatea sufletelor noastre, în inima noastră, în viaţa noastră”.

(Pr. Mihai-Flavius Balaban)