Evenimentul a debutat marți seară, la ora 17.00, în holul mare al colegiului, gazdele manifestării fiind prof. Călin Boambă, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri”, și prof. Elena Bostan, care, împreună cu prietenii lor bucovineni și nu numai, au coordonat o serie de activități omagiale dedicate Zilei Bucovinei.
Invitații soseau pe rând, răzbătând prin zăpada așternută peste oraș. La intrare, au fost întâmpinați de doi elevi îmbrăcați în costume populare, care i-au servit cu pâine și sare. Cei implicați au organizat o sărbătoare a sufletului, a dragostei de țară și de limba română. Ghidați de crezul că „tot ce-i românesc nu piere”, invitații au vorbit pe rând despre importanța evenimentului și despre suferința fraților din Bucovina de Nord, ale căror teritorii sunt ocupate de tot mai mulți ucraineni, de la un an la altul.
După cuvântul de „Bun venit” al prof. Elena Bostan adresat participanților, invitații au fost poftiți pe rând să vorbească despre Bucovina. Prof. Adrian Horodnic a creat tabloul perfect, deschizând seria discursurilor și făcând trimitere la istoria vremurilor, văzută „ca o carte deschisă”: „Știm cu toții despre Unirea de la 1918. Mai știm că oamenilor acelor vremuri nu le-a fost ușor să înfăptuiască acest eveniment istoric, cum nu le este deloc ușor nici bucovinenilor aflați dincolo de granițe. Eu nu cred că soarta Bucovinei de Nord este decisă definitiv! Dacă nu putem face mai mult în plan politic, cred că putem să acționăm în plan cultural, ca să-i avem cât mai aproape! Îmi doresc să nu sărbătoresc în fiecare an doar Unirea Bucovinei cu România, ci și Unirea Nordului Bucovinei la Patria Mamă”, a declarat prof. Adrian Horodnic.
Prof. univ. dr. Ioan Dănilă a amintit despre o serie de oameni deosebiți, bucovineni sau nu, care au părăsit această lume pentru un alt tărâm fără granițe. În manieră proprie, domnul profesor Ioan Dănilă a adus prin cuvinte alese un omagiu Bucovinei și i-a invitat pe cei prezenți să țină un moment de reculegere în memoria celor plecați dintre noi.
Trecerea de la un invitat la altul a fost facilitată apoi de prof. Călin Boambă, directorul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” Bacău: „Activitatea noastră este una cu tradiție. De aproximativ cinci ani, CNVA se bucură de prezența prof. Elena Bostan, care, de fiecare dată, a susținut și coordonat astfel de proiecte tematice. Colaborarea noastră a pornit tot de la un proiect, iar de atunci ne-am lipit sufletește. Ne amintim că o parte din Bucovina s-a alipit României și ne dorim inclusiv unirea cu Bucovina de Nord. Ce putem face în continuare este să ne rugăm și să milităm pentru drepturile bucovinenilor.”, a menționat prof. Călin Boambă, directorul colegiului.
Părintele protopop Busuioc Costică a evidențiat importanța momentului omagiat, a transmis invitaților binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a mulțumit pentru invitația primită, arătându-și solidaritatea cu cei preocupați de suferința fraților din Bucovina de Nord, ce au nevoie să fie sprijiniți în efortul lor de a-și păstra identitatea culturală.
Bucovineni cu suflet mare sunt inclusiv Aurica și Ciprian – Pavel Iftimiu, un cuplu aplecat spre cultură, care au lansat numărul 5 al Revistei „Bucovina”. Acest exemplar a fost dedicat pictorului Ilie Boca, artist băcăuan cu sânge bucovinean în vene. Printre discursuri, elevii din corul colegiului au încântat auditoriul cu piese din repertoriul popular, iar membrii Ansamblului de dansuri „Ciucurelul” (condus de prof. Mitica Pricopie) au susținut un moment artistic.
Toate speranțele exprimate, toate gândurile de recunoștință față de eforturile celor care au înfăptuit unirea Bucovinei cu România au fost transformate apoi în rugăciune adusă lui Dumnezeu. Astfel, după ora 19.00, prof. Elena Bostan a invitat întreaga audiență la Biserica cu hramul Sfinții Apostoli „Petru și Pavel”, din Parcul Cancicov, unde părintele protopop, preoții prezenți și invitații au înălțat rugă pentru ocrotirea poporului și a limbii române în tot ținutul istoric. Membrii A.S.C.O.R – Bacău, dirijați de cântărețul Marius Dănescu, au încheiat seara prin susținerea unui concert de colinde ce a încântat și sensibilizat auditoriul.
(Ramona Ionescu)