Școala Intergenerațională - Serile Medicale în Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” - Onești”

În perioada 8 - 13 august, în cadrul Catedralei „Pogorârea Sfântului Duh” - Onești s-a desfășurat Școala de Vară Intergenerațională, ce a reunit un număr reprezentativ de invitați, medici și preoți, precum și un număr mare de participanți, tineri de toate vârstele, care, sub înrâurirea Sfântului Duh,  au primit și trăit experiențe necesare zidirii omului, în plan trupesc și sufletesc.

La inițiativa pr. paroh Justinian Alupei, din cadrul Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” - Onești și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-au pus bazele unui proiect pilot, intitulat: Școala de Vară Intergenerațională - Serile Medicale în Postul Adormirii Maicii Domnului, prin care s-a avut în vedere zidirea omului în complexitate sa, acordând atenție atât trupului cât și sufletului prin angrenarea mai multor generații de vârste.

Activitatea s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile și a debutat în data de 8 august cu un Pelerinaj Pedestru, aflat la a IV -a ediție. Astfel, la primele ore ale dimineții, un număr de 128 de credincioși oneșteni s-au reunit cu un grup de tineri din Bârsănești, condus de pr. paroh Mircea Enache, din cadrul Parohiei „Sf. M.Mc. Gheorghe” - Bârsănești și au pornit împreună cu preoții slujitori ai Catedralei „Pogorârea Sfântul Duh”, pr. Justinian Alupei, pr. Alexandru Pânzaru și pr. Petru Pavăl, alături de pr. paroh Florin Dănilă, din cadrul Parohiei „Sf. Arhidiacon Ștefan” - Conț, către Mănăstirea Bogdana. 

Pe parcursul traseului, pelerinii au fost întâmpinați de preoții și comunitățile pe care le păstoresc, (Parohia Conț, Parohia Răcăuți, Parohia Bucium I și Parohia Bucium II), primind atât merinde pentru trup, cât și merinde duhovnicești, întrucât în fiecare biserică pelerinii s-au îndulcit de cuvântul Sfintei Scripturi, prin citirea unor pasaje evanghelice și prin rugăciuni de mulțumire. Spre lăsarea serii, pelerinii au fost primiți de neobositele maici ale Mănăstirii Bogdana împreună cu Maica Ștareță, Monahia Mihaela Radu, care le-au oferit din darurile mănăstirii, așezăndu-i la masă.

După acest debut duhovnicesc, ce a antrenat trupul și sufletul, în ziua a II -a din cadrul Școlii de Vară Intergenerațională, atenția a fost direcționată către minte. În acest sens, a fost oferită tinerilor participanți o perspectivă medicală și psihologică asupra adolescenței, de către doamna dr. Xenia Clapa, Medic Specialist Pediatrie, care a prezentat tema cu titlul: Am acnee, cum procedez?. Doamna dr. Cristina - Victoria Pavăl, Medic Specialist Endocrinologie le-a vorbit tinerilor despre tema: Adolescența, parcursul către un adult de succes și doamna Liliana Pânzaru, Psiholog clinician - Psihoterapeut de familie și cuplu a prezentat tema: De ce se poartă adolesceenții ca niște adolecenți? Sunt sau nu hormonii de vină?

Ziua a III - a adus în prim plan tematica propusă de către pr. protosinghel Athanasie Ulea, preot slujitor la Mănăstirea „Sfântul Siluan Atonitul” din cadrul Centrului Bisericesc din München și Medic psihiatru și psihoterapeut în cadrul unui cabinet ambulant. Acesta a prezentat tema cu titlul: „Burn - out și Depresie. Cauze, manifestări, soluții psihice și duhovnicești”. Pr. Athanasie Ulea a realizat  o corelație între bolile sufletești și bolile trupești, evidențiind diferite opțiuni de tratament și încurajându-i pe participanți să apeleze la ajutorul specialiștilor în funcție de patologia pe care o au, antrenând în procesul de vindecare atât medicul cât și preotul. 

Ziua a IV -a  a introdus participanții în lumea medicală prin intermediul doamnei dr. Ghioca Laura Ioana, Medic de familie, care a împărtășit informații din experiența anilor de consultație, punând accent pe prevenție și o viață echilibrată. De asemenea, doamna dr. Băncescu Ana Maria, Medic Primar Medicină de Urgență, însoțită de colegii domniei sale, membrii ai echipajului SMURD - Onești,  au oferit un mic curs de prim ajutor, încurajând pe cei prezenți să solicite în situații de crize sprijinul medicilor, prezentându-se la departamentul de urgențe al Spitalului Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” - Onești,  iar domnul Bejenaru Alexandru, Comandat al Detașamentului de Pompieri Onești a făcut apel la responsabilitate, atunci când se dorește solicitarea de asistență, prin apelarea la numărul național de urgență,112. La final, participanților le-a fost prezentată mașina de transport traume pe care serviciul SMURD - Onești o are în dotare, fapt ce a întărit încrederea în dedicarea și profesionalismul medicilor oneșteni.

Ziua a V - a a continuat în aceeași notă, reunind în mijlocul credincioșilor Catedralei „Pogorârea Sfântului Duh”, pe domnul dr. Dan Bandea, Medic primar Chirurgie generală, doamna dr. Nona Bandea, Medic Primar Medicină de Laborator din cadrul Spitalului Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” - Onești și pe Pr. Dr. Ilarion Mâță, Consilier în cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și Conferențiar în cadrul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” - Iași. Accentul acestei seri medicale a fost pus asupra pregătirii pacientului pentru recoltarea analizelor, temă abordată de doamna dr. Nona Bandea și asupra îngrijirii postoperatorii, informații deosebit de importante împărtășite de domnul dr. Dan Bandea. Finalul a aparținut pr. consilier Ilarion Mâță, care a oferit o perspectivă extinsă asupra Bisericii Ortodoxe Române și implicit a Eparhiei Romanului și Bacăului prin evidențierea misiunii de sfințire, dar și de prevenire și tămăduire a credincioșilor, prin prezentarea temei cu titlul: Biserica, Spital de recuperare și vindecare spirituală.

         Mulțumind invitaților și participanților deopotrivă, pr. paroh Justinian Alupei a concluzionat că Școala de Vară Intergenerațională desfășurată în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți și-a propus să răspundă nevoilor enoriașilor, venind în sprijinul acestora cu informații și experiențe menite să le întărească încrederea în serviciul medical, subliniind importanța sănătății, atât cea fizică, psihică precum și cea duhovnicească, îndemnându-i să nu temporizeze actul medical, ci să solicite ajutor imediat pentru a evita orice probleme și complicații ce pot apărea pe parcursul unei boli.