Un proiect de suflet, cu o tradiție de câțiva ani, s-a desfășurat și anul acesta în inima Parohiei Ortodoxe Grozești-Oituz. Școala de vară, intitulată „Valea Oituzului - model al devenirii interioare în Hristos”, a fost organizată în perioada 29 iulie-2 august 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, de către Parohia Ortodoxă Oituz, în parteneriat cu Școala Gimnazială Oituz și ATOR Onești.
Anul acesta s-au înscris și au participat aproximativ 70 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, au ajutat 12 tineri voluntari, dar și oameni de bună credință și de un real ajutor, membrii activi ai parohiei.
Fiecare zi a început cu rugăciunile de dimineață, care au fost rostite de către copii, apoi activități în tinda Bisericii, jocuri de cunoaștere și ateliere de muzică, literatură, lectură și teatru coordonate de dascălul Ionuț Paul Anea, doamna preoteasă Petronela Purice, doamnele profesoare Nicoleta Șraer, Ana Ungureanu și Mihaela Harapu.
Inedită a fost activitatea de a învăța principiul de bază al țesutului manual, care este unul dintre cele mai vechi meșteșuguri. Copiii au fost învățați despre ce înseamnă fuior și fus, despre cum se forma ghemul de ață din lâna oilor. Ca exemplu li s-a arătat că încă se pot juca cu diferite obiecte decorate cu zâmbete și fire colorate.
O zi s-a desfășurat în natură, aducând un gând de recunoștință pentru eroii țării noastre. Astfel, copiii au vizitat Cimitirul Eroilor din incinta Bisericii și Monumentul eroilor Cavaleriști, au cântat cântece patriotice, au făcut semne de carte cu flori de câmp. Ionela Brănici și Anca Maria Mahruș de la Asociația „Zestrea de pe Valea Oituzului” au fost cele care au coordonat aceste activități practice.
Copiii au învățat în aceste zile ce înseamnă simplitatea și prețuirea adevăratelor valori ale comunității. A adus tuturor bucurie văzând atât de multă dorință de cunoaștere, iar toate acestea sunt o confirmare în plus că noi suntem responsabili pentru a sădi în sufletele copiilor și pentru a le face cunoscute credința, tradițiile și meșteșugurile, ori de câte ori avem ocazia.
Ca o încununare a acestor zile, după ce preoții parohiei, Părintele Simion Purice și Părintele Bogdan-Ionel Piștea, le-au vorbit tinerilor despre importanța Sfintelor Taine în viața lor, toți copiii au fost spovediți și împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului Hristos.
Preoții parohiei au mulțumit tuturor celor care au ajutat la organizarea acestui proiect, dar și copiilor participanți pentru implicare.
Școala de vară de anul acesta a fost o experiență deosebită, oferindu-le copiilor ocazia de a învăța valorile autentice ale comunității. Această inițiativă a demonstrat încă o dată importanța transmiterii acestor valori fundamentale către noile generații.
Pr. Bogdan Mocanu