În cadrul Protoieriei Sascut, parohiile desfășoară școli de vară în perioada vacanței de vară, iar printre acestea amintim parohiile Godinești, Fulgeriș, Gheorghe Doja, Scărișoara și Marvila.
Fiecare zi a acestui proiect reprezintă pentru participanți un prilej de învățare, activitățile desfășurate având un puternic rol instructiv-educativ, în spiritul valorilor creștine.
La activitățile desfășurate de Parohia Godinești au participat cei 20 de copii din aceste locuri. Prin implicarea părintelui Adumitroae Laurențiu au fost organizate cateheze având ca temă principală rugăciunea și însemnătatea ei în viața familiei creștine, jocuri în aer liber, cântece religioase, concursuri, ghicitori ortodoxe care au încântat pe cei mici și de asemenea program liturgic. Ultima zi din cadrul acestei tabere a constat în participarea copiilor la Sfânta Liturghie, ascultarea predicii și împărtășirea cu Sfânta Euharistie a unora dintre ei. Alături de părintele paroh, în această perioadă au fost cadrele didactice: director Chicuș Renata, școala Vultureni, prof. matematică Sopca Andreea Elena, învățător Dragomir Cristina, dar și voluntarii: Frunză Mihaela, Bichescu Vasile și în mod special dl Mihalache Narcis, conducător auto pe microbuzul școlii Vultureni care a fost alături de participanți pe toată perioada acestei activități.
Părintele Radu Marian de la Parohia Fulgeriș a bucurat sufletele celor 20 de copii cu rezultate bune la învățătură și cu o situație financiară dificilă, ducându-i într-o frumoasă călătorie la malul mării. În toate demersurile, parohia a fost sprijinită de către Asociația “Mie îmi pasă”, reprezentată de dna. Roxana Rusu și dl. Dumitru Rusu. Timpul de calitate petrecut în această tabără îi implică pe participanți în diferite activități în aer liber, cateheze, program de rugăciune, jocuri educative și altele asemenea. Școala de vară în această comunitate va continua cu data de 1 august pentru cei mai mici dintre membrii acestei parohii.
Copiii din Parohia Gheorghe Doja, alături de Părintele Hărăbor Sergiu-Ionuț, participă la un bogat program de activități, bazat pe rugăciune, activități în aer liber, dar și vizite la câteva dintre obiectivele orașului Bacău: Observatorul Astronomic “Victor Anestin”, Vivariu, Insula de Agrement și altele asemenea.
Nu în ultimul rând, Parohiile Scărișoara și Marvila, printr-o bună organizare a preoților Ailenei Silviu și Albu Simion, au implicat împreună tinerii din parohii pe grupe de vârstă după cum urmează: copiii între 6 și 10 ani vor desfășura multe activități menite să îi apropie de biserică și să înțeleagă rolul Bisericii în viața fiecăruia dintre ei, bineînțeles, toate acestea fiind exprimate într-un limbaj potrivit capacității lor de înțelegere, dar și ateliere de creație, vizionare de filme, cateheze și diferite concursuri. Cei mai mari, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, beneficiază de un frumos pelerinaj în județul Neamț: Cetatea Neamț, Humulești, Mănăstirile Agapia, Văratec și altele.
Toate activitățile sunt desfășurate în parteneriat cu voluntari de la UNICEF și ASCOR.
Pr. Ionuț-Alexandru Apostu