Școală de vară pentru copiii de la Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Bacău

A patra ediție a Școlii de vară „Copilărie în Grădina Maicii Domnului” a fost organizată de Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Bacău, în perioada 22-28 iulie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Activitățile desfășurate pe parcursul întregii săptămâni au contribuit la formarea competențelor de bază, de exprimare și comunicare, dar și socio-emoționale de care copiii au nevoie pentru dezvoltarea personală armonioasă. Activitățile propuse au avut ca obiective dobândirea și cultivarea unor atitudini pozitive față de sine, biserică, cultură și mediu, astfel:

1. Atelierul „Sunet și culoare” – cu sprijinul doamnei prof. Anca Altiparnac au aprofundat cunoștințele despre realizarea icoanelor ortodoxe în tehnica mozaic, iar domnul profesor Mugur a reușit să îi unească și să-i facă să vibreze la unison în armonia notelor muzicale.

2. Atelierul „Atenție la APARENŢE!” – Activitate cu caracter educativ-preventiv desfăşurată în colaborare cu Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Bacău și Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău. S-au purtat discuţii interactive pe tema prevenirii riscurilor de victimizare, a traficului şi consumului de droguri, prevenirii bullying-ului şi a cyberbullying-ului, a răspunderii penale, precum și de educație rutieră. Copii au aflat informaţii despre utilizarea responsabilă a numărului unic de urgenţă 112, despre prevenirea violenţei domestice şi au conştientizat riscurile şi consecinţele in ceea ce priveşte violarea vieţii private.

3. Atelier creativ „Arts&Crafts” coordonat de profesor Doinița Panfil și Elena Bianca Durac, activitate prin care copii au deprins și și-au dezvoltat abilitățile practice într-un mod creativ.

4. Atelier de dezvoltare personală „Eu şi emoţiile mele”- coordonat de domnul Marius Bolea, care i-a determinat să exploreze și să descopere spiritul de inițiativă, limbajul și comportamentul în societate, curajul, stima de sine.

5. Atelier „Respect pentru viață” – sensei Vasile Hermeziu împreună cu ceilalți voluntari de la Club karate Sfinx Bacău le-au arătat copiilor cât de important este să reușim să păstrăm echilibrul trup-suflet prin alimentație sănătoasă, gândire pozitivă și sport. Prin activitatea coordonată de doamna profesor Laura Dumitru, de la Palatul Copiilor a fost subliniată importanța implicării conștiente și corecte în acordarea primului ajutor, utilizând simulatoare medicale cu feedback în timp real, oferind încredere și competență în momentele critice, făcând diferența în salvarea unei vieți.

6. Atelier „Magnetism si electricitate” coordonat de profesor Laurențiu Leașcu i-a introdus pe micuții curioși în lumea fascinantă a fizicii, a circuitelor electrice și a subliniat utilitatea curentului electric în viața de zi cu zi.

7. AteliereleJoc şi relaxare la Clubul Pensionarilor” au generat emoționante întâlniri între generații, descoperind autentice valori ale familiei și respectului pentru vârstnici, au descoperit celor mici înțelepciunea, adevăratele povești de viață și zâmbetele ce se ascund în spatele fiecărui „bunic”, iar împreună au retrăit „gustul copilăriei uitate”.

8. „Biserici de lemn din județul Bacău” – în colaborare cu Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, sub atenta coordonare a domnului Iulian Bucur, am vizitat prețiosul patrimoniu județean, descoperind o adevărată civilizație a lemnului, în care bisericile de lemn au atins maxima expresie a religiozității ortodoxe românești.

Duminică, la Sfânta Liturghie, copiii crescuți în Grădina Maicii Domnului s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar apoi, în cadrul festiv generat de spectacolul de final oferit de copilași, părintele paroh Ioan Deacu împreună cu preoţii slujitori Petru Bălăiță și Alin-Ionuț Afrențoaie, au mulţumit şi au felicitat pe toţi cei implicaţi în buna desfăşurare a acestei „Şcoli de vară”. În mod deosebit s-au adus mulțumiri formatorilor noștri, profesori cu experiență, precum și colaboratorilor externi: Centrul de prevenire, evaluare și consiliere antidrog Bacău, Inspectoratul Județean de Poliție, Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Palatul copiilor Bacău, Clubul Pensionarilor, Club karate Sfinx Bacău, Fotbal Rosa Bacău, Perfect Catering, Totto Pizza.

(Pr. D.I.)