În săptămâna 7-12 Iulie 2019, în parohiile Corbasca, Muncelu și Pîncești-Bacău din Protoieria Sascut, s-a derulat programul cultural catehetic "Școala din vatra satului", aflat sub egida "Vacanță în tinda bisericii", și proiectul catehetic eparhial "Cateheze în parohii", ediția a V-a, desfășurat prin proiectul național catehetic "Satul între tradiționalism și urbanizare".
Având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, prin purtarea de grijă a părintelui protoiereu, Vasile Abageru și sub atenta coordonare a preoților parohi Paiu Vasile, Spulber Daniel, Mogoș Gabriel, sprijiniți de 15 voluntari, cei aproximativ 100 de copii beneficiari ai programului, au avut parte, săptămâna aceasta de 6 zile de vacanță de neuitat, atât în vatra satului, cât și în tinda bisericii.
În parohia Corbasca, proiectul s-a desfășurat în parteneriat cu Școala generală și Primăria, și a cuprins următoarele activități: Rugăciunea și participarea la Sfânta Liturghie, ateliere de pictură, întâlnire cu Poliția locală, excursie la Mănăstirea Pogleț, filme documentare și de animație și jocuri.
În parohia Muncelul, copiii au luat parte la o serie de activități catehetice, educaționale și recreative, precum și sesiuni de discuții pe teme teologice de morală creștină și activități sportive în mediul natural. Activitatea care a smuls cele mai multe zâmbete, însă, a fost atelierul de pictură, în care au învățat să picteze icoane și li s-a explicat simbolistica și importanța prezenței icoanelor în viața creștinului.
În parohia Pîncești-Bacău, întâlnirea inițială, cunoașterea membrilor participanți ai proiectului, precum și majoritatea activităților și a catehezelor desfășurate, au avut loc în încinta bisericii și a casei praznicale.
Prin prezența doamnelor de la Direcția de sănătate publică Bacău, copiii au înțeles care sunt reperele unei vieți sănătoase.
Programul a inclus și un pelerinaj la Mănăstirea Codreanu, vizitarea Așezământului Social-Filantropic "Sf. Voievod Ștefan Cel Mare", din Hârja și o scurtă plimbare de reculegere și recreere, preț de câteva ore, în stațiunea Slănic-Moldova.
Totodată, copiii au beneficiat de o excursie la Bacău, unde au vizitat subunitatea de pompieri, muzeul unității de elită al parașutiștilor și s-au relaxat în Parcul Cancicov.
La final, fiecare parohie a dăruit copiilor și voluntarilor ce au participat la aceste proiecte, diplome de participare, de voluntariat și daruri.