"Școala de vară " în Parohia Stănișești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, prin purtarea de grijă a părintelui Protoiereu Ioan Negoiță, Parohia Stănișești din Protopopiatul Sascut a organizat prima ediție a școlii de vară ,,Vacanță în tinda bisericii” și a implementat programul eparhial "Cateheze în parohii".

Au fost reuniți 45 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani din cele 4 sate ale parohiei. Pe lângă aceștia s-au alăturat 10 voluntari liceeni, seminariști, profesori și membri ai comitetului parohial.
Școala de vară a debutat cu pelerinajul prilejuit de hramul Mănăstirii „Sfânta Împărăteasă Olga”. Elevii au parcurs pe jos un drum de 4 km, după care au participat la Sfânta Liturghie. După slujbă, copiii au luat binecuvântare de la Presfințitul Damaschin Dorneanul.

Zilele următoare s-au desfășurat în proximitatea bisericii parohiale Sf. Ier. Nicolae din Stănișești și a celor două filii din Gorghești și Tomozia, unde în fiecare dimineață copiii au citit câte un acatist, au ascultat cu atenție scurta cateheză ținută de preotul paroh, după care au fost implicați în diverse activități, dintre care enumerăm: cele sportive, măsuri de prim ajutor, lecții de muzică (vocal și instrumental) ținute de doamna profesoară Gavrilovici Valeria, pictură, concurs de gătit, lucrul mâinilor, etc.

Pe parcursul fiecărei zile, cei prezenți au primit câte o gustare și băuturi răcoritoare, prin grija membrelor comitetului parohial, doamnele: Savin Magdalena, Chivulescu Neculina, Popa Anișoara și Apostol Stratica.
Către finalul școlii de vară, prin intermediul agenției Meteora Tour, s-a organizat o excursie de o zi cu tematica centenarului și a cunoașterii mănăstirilor din zonă.

Primul obiectiv a fost Mausoleul de la Mărășești, unde copiii au vizitat muzeul din incintă, au participat la un parastas pentru eroii neamului românesc din Primul Război Mondial și au aflat date istorice prețioase de la doamna profesoară de istorie Apostol Stratica. Legat tot de Primul Război Mondial, copiii au vizitat incinta Protoieriei Sascut, unde au primit câteva informații despre faptele mărețe ale Episcopului Teodosie Atanasiu, al cărui bust se află în curtea acesteia.

S-au închinat moaștelor Sfântului Ierarh Teodosie, la mănăstirea Brazi, apoi au zăbovit câteva clipe și la frumoasa mănăstire Tisa Silvestri.

La finalul celor 12 zile toți au primit diplome de participare și voluntariat, bucurându-se în jurul unui foc de tabără, unde au ascultat muzică, au dansat și au gustat din cele pregătite de voluntari.