Școala de Vară în Parohia Stănești din Protopopiatul Moinești

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Parohia Stanești din Protopopiatul Moinești a găzduit cea de-a treia ediție a Școlii de vară „Din pridvorul bisericii în mijlocul naturii” în perioada 15 – 20 august 2017.

Atât structura taberei, cât și fiecare zi în parte au respectat denumirea proiectului, deoarece acesta și-a avut debutul pe 15 august, zi în care tinerii s-au întâlnit în Sfânta Liturghie, dând răspunsurile la strană cu ocazia hramului parohiei, Adormirea Maicii Domnului. Totodată, fiecare zi a Școlii de vară a început în dialog cu Dumnezeu, tinerii citind rugăciunile de dimineață, fiind și un exercițiu de lectură și dicție sub supravegherea domnului profesor Nicolae Chira, director al Școlii Gimnaziale Măgirești și a doamnei învățătoare Daniela Timofti. Cercul s-a închis pe data de 20 august, când, în cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Florariu a premiat participanții și voluntarii proiectului.

Ediția a treia a Școlii de vară „Din pridvorul bisericii în mijlocul naturii” a stat sub semnul întâlnirilor, atât duhovnicești, cât și patriotice. În cadrul excursiei organizate în cea de-a treia zi, tinerii s-au întâlnit cu eroii neamului căzuți acum 100 de ani pe frontul Oituz – Coșna – Cireșoaia, având parte de o adevărată lecție de istorie predată la Monumentul Eroilor din Târgu Ocna. Următorul popas a fost la Mănăstirea Măgura Ocnei, unde, după ce s-au închinat, tinerii au avut deosebita ocazie de a fi binecuvântați de părintele Epifanie, duhovnicul mănăstirii, care le-a împărtășit povețe și îndemnuri duhovnicești. Pentru bucuria copiilor, ziua a fost împlinită prin joc și voie bună în parcul central al stațiunii Slanic Moldova și printr-un periplu la izvoarele minerale.

Seria întâlnirilor a continuat în celelalte zile sub cupola bisericii, unde părintele paroh Constantin Florariu a stat de vorbă cu tinerii și, spre încântarea acestora, le-a explicat rânduiala Proscomidiei, tâlcuindu-le astfel importanța participării la Sfânta Liturghie. De asemenea, alături de domnul profesor Nicolae Chira, tinerii au vizionat filme cu tematică ortodoxă, după care au dezbătut sensul lor duhovnicesc și valorile promovate. Copiii au fost încântați să ia parte și la două concursuri ce au avut doar câștigători: „Desene pe asfalt” și competiția lor preferată, „Toaca-n Cer”.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, tradiția va continua și în anii următori, părintele având dorința de a le oferi o alternativă copiilor de petrecere a timpului liber pe perioada vacanței, dar și bucuria de a-i strânge pe micii creștini în jurul Bisericii.