Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în perioada 8 – 14 iulie 2019, în Parohia „Sfânta Înviere” – Buhuși, s-a desfășurat cea de a IV-a ediție a proiectului cultural-catehetic al școlii de vară la care au participat zilnic aproximativ 90 de copii, în mare parte elevi ai școlilor „Mihail Andrei” și „Mihai Eminescu” din orașul Buhuși, dar și copii veniți în vacanță la bunici și care au dorit să repete frumoasele întâlniri din cadrul școlilor de vară din anii precedenți.
Activitățile desfășurate au avut menirea de a le insufla copiilor dragostea pentru credință, copiii simțind apropierea de Dumnezeu în paralel cu crearea de situații concrete, în care aceștia să se simtă valorizați prin oferirea unui spațiu mai mare de afirmare a capacităților și aptitudinilor lor.
În fiecare zi copiii au fost antrenați în desfășurarea unor activități atractive care au reușit să le dezvolte cunoștințele religioase, civice, sensibilitatea prin pictură, altruismul, spiritul de competiție. Aceștia au învățat să se organizeze, să avanseze propuneri, să aibă încredere în sine, să respecte reguli și, mai ales, să se bucure împreună.
Prin contactul direct cu Biserica, cu rugăciunea, cu poveștile religioase urmate de povețe, elevii au înțeles că experiențele de grup leagă prietenii, dărâmă barierele prejudecăților, dau naștere la solidarități și adaptări la situații sociale în miniatură.
Împreună elevii s-au bucurat de mai multe activități cu caracter practic-aplicativ de informare desfășurate de către reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al Primăriei orașului Buhuși care le-au prezentat mașina de intervenție, o serie de materiale de intervenție, iar copiii au înțeles că munca pompierilor este periculoasă, pentru că lupta cu flăcările nu este deloc ușoară, dar este și frumoasă, pentru că au ocazia să salveze vieți și mai ales că nu trebuie să se joace cu focul.
În cadrul Școlii de vară ei au avut și anul acesta posibilitatea de a asimila cunoștințe de prim ajutor oferite cu profesionalism de către cadrele medicale ale Serviciului de Ambulanță Județean Bacău și de a participa activ la măsuri de prim ajutor.
„Amintim cu drag și vizita făcută la brutăria societății SC MAGECA SRL unde copiii au fost primiți cu mult drag de către administratorul firmei, căruia îi mulțumim pentru ospitalitate și generozitate. Domnul Ioan Căprioară ne-a oferit informații despre principiile de bază în prepararea pâinii, am observat, cu mare atenție, etapele de preparare ale acesteia. Am aflat că, pentru a oferi o pâine de calitate, brutarii folosesc făină proaspătă, păstrată în condițiile cele mai bune, în acest fel, pâinea nu suferă transformări nedorite, iar rezultatul este unul pufos, gustos și fraged. Copiii au învățat din această experiență în primul rând, să aprecieze mai mult munca depusă de brutari, pentru a ne oferi pâinea cea de toate zilele. În al doilea rând, au învățat că, deși fabricarea pâinii pornește de la materii prime, relativ reduse ca număr, aceasta parcurge un drum lung până să ajungă pe mesele noastre”, a spus părintele Romeo Sbârcea.
La sfârșitul vizitei, copiii au primit plăcinte proaspete, cornuri și bineînțeles pâine caldă, pe care le-au savurat din plin.
Activitatea de anul acesta a Școlii de vară a fost încununată de prezența în mod real a Mântuitorului Iisus Hristos în cadrul Sfintei Liturghii prin Sfânta Împărtășanie primită de către copiii participanți la această activitate.
Școala de vară s-a desfășurat și în acest an sub coordonarea preoților slujitori ai acestei parohii, prin atenta îndrumare a carelor didactice, dra. prof. Elena Sandu, dna. dir. Oana Mălinici, dna. prof. Judith Păduraru, dna, prof. Mihaela Pintilie, dna. prof. înv. Tatiana Apetrei, dna. Prof Florentina Zaharia, dna. prof. Cristina Moldovan, dna. prof. Nicoleta Cășeru, dar și sub vigilența bunicilor, a părinților și a câtorva voluntari care sunt mereu aproape și de mare ajutor la toate activitățile desfășurate de Parohia „Sfânta Înviere” – Buhuși.
(Pr. S R)