Cea de a doua ediție a școlii de vară în Parohia Rățeni, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a debutat vineri, 27 august 2021.
Deschiderea cursurilor a avut loc în biserica ocrotită de „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Rățeni, începând cu ora 10.00, când s-a săvârșit rugăciunea de început a școlii de vară, după care, părintele paroh Cristian-Ioan Balaban, coordonatorul proiectului, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor.
Și în acest parohia s-a bucurat de colaborarea cu partenerii instituționali Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă din Moinești, presedinte prs. Anca Balaban, și Şcoala Gimnazială nr. 1 Balcani, director prof. Bucătaru Mihai, dar și de sprijinul a 6 voluntari.
„Pentru că suntem în Anul omagial al pastorației românilor din afara României și pentru că printre beneficiarii acestei școli de vară se află și copii ai fiilor satului nostru care sunt plecați pe alte meleaguri, ne-am propus ca prin toate activitățile religioase, educative și recreative pe care le-am desfășurat, să punctăm și să întipărim mai bine în memorie valorile autentice românești pentru ca indiferent de zona sau țara în care ne aflăm, să nu ne uităm rădăcinile. Și la această ediție am avut în mijlocul nostru pe doamna meșter popular Iuliana Lucaci din Moinești, care a fost prezentă și la prima ediție și pe care copiii au îndrăgit-o de la prima interacțiune”, a precizat pr. Cristian-Ioan Balaban.
Prima zi a continuat cu activități educative și creative în casa praznicală coordonate de prs. Anca Balaban, unde copilașii au realizat împletituri, au desenat, ca mai apoi să participe la diferite jocuri sportive pe piațeta din imediata apropiere a bisericii.
Un moment deosebit al zilei l-a constituit citirea de către eleva Maria Balaban a poveștii scrisă și publicată în volumul colectiv Cartea Copiilor, o apariție editorială în care sunt publicate lucrări a 16 copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani. Prin această poveste Maria a transmis două mesaje participanților la școala de vară, și anume: „Dacă au un vis, să facă tot posibilul să-l împlinească!” și „Dacă cei din jur au nevoie de ajutor, să încerce să-i ajute!”
În partea de final a zilei, copiii au vizionat pe ecranul de proiecție „Legenda Mănăstirii Argeșului”, după care a urmat un dialog între organizatori și participanți, prezentându-se concluziile zilei.
Cea de-a doua zi a debutat cu câteva activități sportive organizate în apropierea bisericii parohiale pe un teren de sport frumos amenajat de către Consiliul Local Balcani, pentru copiii din comunitate. Aici, activitățile au fost coordonate de către domnul profesor de sport Bucătaru Mihai, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 Balcani.
În pauza dintre activități, ca și în prima zi copiii au servit sucuri, dulciuri și pizza oferite de către organizatori și cu suportul Pensiunei Davis din Moinești.
În partea a doua a zilei, copiii au realizat colaje din hârtie colorată, desene care să reprezinte tema „satul meu”, au pictat forme din gips și pietre. Nici în această zi nu a lipsit jocul și voia bună.
Duminică, 29 august, copiii au participat la Sfânta Liturghie, moment la care cei mai mici dintre participanții școlii de vară s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului. Răspunsurile la strană au fost oferite de către surorile Maria, Iustina și Ioana Nica, care au venit pe meleagurile natale în luna august, și care în restul anului sunt stabilite în Italia. Ele transmit mai departe tradițiile românești prin activitățile pe care le desfășoară cu Grupul Coral Feminin Arpeggio, Roma, Italia.
Părintele paroh, în încheiere, a mulțumit tuturor celor ce au participat, copiilor, în număr de 30, dar și persoanelor implicate care au ajutat la buna desfășurare a acestui proiect: meșteri populari, cadre didactice, voluntari, aceștia primind din partea preotului paroh câte o diplomă de apreciere.
Tot în această zi, a fost premiată eleva Miron Andrea Cătălina pentru rezultatele deosebite obținute la examenul de Evaluare Națională, ea primind din partea părintelui o diplomă de apreciere, un sprijin financiar, o icoană cu ocrotitorul bisericii, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și o Sfântă Scriptură.