Școala de vară în Parohia Prohozești I

În contextul “Anului omagial al satului românesc”, în Parohia Prohozești I „Cuvioasa Parascheva”, Protopopiatul Moinești, s-au desfășurat în perioad 24 și 29 iunie 2019 acțiunile din cadrul „Școlii de vară” - ediția a II-a.

În contextul “Anului omagial al satului românesc”, în Parohia Prohozești I „Cuvioasa Parascheva” s-au desfășurat în perioada 24 și 29 iunie 2019 acțiunile din cadrul „Școlii de vară” - ediția a II-a, pe trei secțiuni:  liturgică, practică (educațională) și sportivă, la care au participat 30 de elevi din această comunitate, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani. Activitățile s-au desfășurat sub egida „Prohozești 600 (1419-2019) – Istorie și Tradiție – Drumul carelor. Istorisiri, povestioare și mărturisiri din Prohozești” având ca punct de plecare aniversarea a 600 de ani de atestare documentară a satului Prohozești.

„Școala de vară” a început cu Sf. Liturghie săvârșită în ziua de Sânziene - 24 iunie când s-au sfințit la sfârșitul slujbei icoanele de interior și steagurile parohiei, urmând rugăciunile pentru începerea activităților și rugăciunile pentru cei care se află în examene.

În ziua a II-a, marți, 25 iunie, s-au desfășurat următoarele secțiuni: „Lecția de istorie”, „Mărturii și mărturisiri din Prohozești”, „Jocuri interactive”, „Concursuri pe teme religioase și poezii religioase” coordonatori fiind voluntarii parohiei: Avramescu Iulia, Ichim Raluca și Mihai Andreea.

În ziua a III-a, miercuri, 26 iunie, s-a realizat „Cufărul Timpului”. Odată cu reparația turnurilor Bisericii s-a realizat un cufăr al timpului în care au fost puse obiecte, fotografii, amintiri, înscrisuri, monede, semnături și alte mărturii ale anului 2019, pentru a se deschide peste 50 de ani în mod solemn de aceiași autori, anume de către copiii participanți la acestă activitate. Cufărul s-a amplasat în absida dreaptă, turn-strana dreaptă. Coordonatori au fost preotul paroh Ciprian Andrioaie, iar voluntari, consilieri și enoriași care lucrează la reparația bisericii.

În ziua a IV-a, joi, 27 iunie, între orele 9.00 și 13.00 s-au desfășurat jocuri interactive în Casa de Prăznuire „Sf. Ap. Petru și Pavel” a parohiei, urmând la orele 17.00-19.00 Sf. Maslu și intervenții ale profesorilor Mihai Virgil, Grigoraș Elena și Zaharia Elena în cadrul „Șezătorii de seară” având ca temă: „Mărturisiri și istorioare din Prohozești”.

În ziua a V-a, vineri, 28 iunie, echipa de fotbal a Parohiei Prohozești cu numele „MUȘATINII PROHOZEȘTI ” au avut meci oficial cu „C.S.M. MOINEȘTI ”. Rezultatul a fost mulțumitor pentru ambele formații, dar cu o mare nevoie de revanșă.

În ziua a VI-a, sâmbătă, 29iunie, în cadrul Sf. Liturghii au fost premiați toți elevii și participanții la „Școala de vară”, iar după aceasta, a avut loc o agapă creștină în cinstea Sf. Ap. Petru și Pavel.

La realizarea acestor activități au contribuit preotul Moraru Petrea, preotul Neagu Iulian și preotul Popa Vasile, voluntari, enoriași, sponsori, precum și antrenorul juniorilor Bacăului, Giani Florian și Anton Ciumeti, antrenorul echipei parohiei, Mădălina Armeanu și Sava Cătălin Vasile.