Şcoala de vară în Parohia Larga, ediţia a II-a

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la iniţiativa părintelui protopop Ioan Bârgăoanu şi sub coordonarea părintelui paroh Lucian Dumitru Vartolomei, în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" Larga, Protoieria Oneşti, s-a desfășurat în perioada 16 - 20 iulie 2018, proiectul cultural-catehetic „Școala de vară", ediţia a II-a.

Deschiderea Școlii de vară din Parohia Larga a avut loc duminică 15 iulie, după Sfânta Liturghie când domnul primar Ec. Ioan Bujor a fost alături de copii dăruind 20 de costume populare parohiei şi şcolii pentru o bună desfăşurare a activităților cu specific tradiíonal românesc manifestând o bucurie deosebită față de tradițiiile populare și credința strămoșească.
Programul zilnic s-a desfășurat între orele 10.00-13.00 și s-a adresat unui număr de 55 de copii, cu vârsta cuprinsă între 4–16 ani, voluntari (părintele paroh Lucian Vartolomei și preoteasa Nicoleta Vartolomei, 5 elevi de liceu, o parte din comitetul parohial). Activităţile la care au participat beneficiarii acestei şcoli de vară au fost: jocuri ale minții (șah, puzzle, mozaic), gastronomie, origami, cântece și jocuri tradiționale, jocuri ale copilăriei, curs de toacă etc.
Au mai fost activităţi dedicate Anului Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918, realizând o expoziţie cu lucrările obţinute pentru a putea fi apreciată de toţi enoriaşii parohiei iar cei 100 de ani ai României au fost sărbătoriţi cu tort, s-a ascultat şi intonat imnul ţării, hora unirii etc .
Atât programa zilnică, cât și jocurile și conținuturile activităților au fost adaptate pentru a transmite copiilor un profund caracter duhovnicesc al programului, dragostea faţă de ţară și față de portul popular autentic, pentru a aduce cât mai multă bucurie în sufletele lor. „În cadrul acestor activități copiii au învăţat să descopere împreună lucruri noi, să comunice, să se organizeze mai bine, să respecte şi să aprecieze mai mult portul popular românesc, să aibă încredere în sine şi, mai ales, să se bucure împreună”, a declarat preotul paroh Lucian Dumitru Vartolomei.