Școala de vară la Parohia Deleni din Protopopiatul Onești

În această vacanță de vară, în perioada 11-19 august a.c, tinerii și copiii din Parohia Deleni, alături de părintele paroh Ciprian Purice, au ales să petreacă duhovnicește și recreativ împreună, într-un mediu relaxant, dar constructiv, o serie de activități dedicate implicării, bunului simț, educației ecologice, educației civice, dar și bunei dispoziții și inter-relaționării. În ziua de 13 august au fost prezenți la aceste cursuri interactive părintele protopop Ioan Bârgăoanu și părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial la sectorul cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Tot atunci, enoriașii parohiei mari și mici s-au putut închina la icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni din județul Neamț.

Copiii au câstigat încredere în sine, și-au dezvoltat atenția și concentrarea și, poate unul dintre cele mai importante aspecte ale prezentului, au socializat cu diverși colegi de vârste diferite, împreună descoperind divertismentul de calitate, au comunicat și au participat activ la realizarea proiectului acestei săptămâni. Activitățile, minuțios proiectate și planificate împreună cu cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Deleni, au fost coordonate și desfășurate cu sprijinul tinerilor implicați în ATOR Onești.

Ca activități ale Școlii de vară putem enumera: atelier muzical, atelier de creație, pictură-desen, gimnastică aerobică, jocuri recreative și activități de relaxare în aer liber, rugăciune, cateheze, spovedanie și primirea Sfintei Împărtășanii.

Obiectivele acestor activități au fost, în afară de distracția garantată: dezvoltarea memoriei, atenției, imaginației, a gândirii și a spiritului de echipă; eliminarea sentimentelor negative: frica de comunicare, timiditatea, neîncrederea;  mobilitate fizică și psihică, prin comunicare; exprimarea liberă a sentimentelor; îmbogățirea vocabularului.

Unele jocuri au dezvoltat imaginația și creativitatea, dar au fost și jocuri unde s-au dezvoltat abilitățile de planificare și de rezolvare a problemelor. Ne-am jucat în stil competitiv, am arătat fairplay, dar și cooperativ, ne-am ajutat unii pe ceilalți și am lucrat împreună pentru a câștiga, a declarat doamna învățătoare Oana Anton. 

Toți copiii au avut ocazia să petreacă împreună momente de neuitat și să își dorească, de pe acum, viitoarea întâlnire la Școala de vară a anului 2020. (Liliana Purice)