Școală de vară cultural-catehetică în Parohia Cucuieți din Protopopiatul Onești

Din dorința de a aduce bucuria pe chipurile copiilor din sat, care se află în vacanța de vară, în „Parohia Nașterea Maicii Domnului ” din satul Cucuieți, județul Bacău, preotul paroh, Pricop Gheorghe Vlad, a organizat a doua ediție a Școlii de vară „De pe treptele școlii, pe prispa bisericii”, desfașurată în perioada 11-19 august 2019. În ziua de 13 august 2019 au fost prezenți la câteva activități interactive ale tinerilor participanți părintele protopop Ioan Bârgăoanu și părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial la sectorul cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Dacă în anul 2018, anul de debut al acestui minunat proiect, numărul participanților a fost relativ redus, anul acesta numărul copiilor prezenți la activitățile școlii de vară s-a ridicat la aproximativ 160, copii cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani, și aproximativ 40 de voluntari care s-au ocupat de coordonarea și veselia micilor participanți.

Ca și în anul precedent, Școala de vară a început prin slujba de deschidere oficiată de preotul paroh, alături de părintele protoiereu, Ioan Bârgăoanu, prin intermediul căruia au transmis copiilor gânduri pentru viitor.

Ziua a continuat cu numeroase jocuri și activități distractive menite să le întețească energia celor mici.

A doua zi a evenimentului a fost reprezentată de excursia la piscina din Parcul Măgura. O premieră pentru mulți dintre copii, călătoria cu trenul din Gara Dofteana spre Gara Salina, s-a desfășurat pe fundalul a multe râsete și zâmbete ce s-au înmulțit considerabil la piscină.

Ziua de miercuri a fost petrecută în curtea bisericii cu jocuri, dar și prin slujba Prohodului Maicii Domnului la care copiii au cântat plini de entuziasm.

Activitățile Școlii de vară au continuat cu excursia la Muzeul de Cultură și Artă Religioasă din Borzești prin care copiii au aflat unde a copilărit domnitorul Ștefan cel Mare, au învățat ce înseamnă onoarea, promisiunea și de ce este important să ne cunoaștem istoria și cultura națională.

Alături de vizita la Borzești, copiii au descoperit în detaliu Mănăstirea Bogdana, un loc binecuvântat cu maici care îndrăgesc copiii.

Ghidați după citatul latin „Mens sana in corpore sano”, micii participanți au avut bucuria de a împleti coronițe de flori în timpul drumeției pe Dealul Huitoare, unde se află Crucea.

Această săptămână în care s-au derulat cursurile acestei Școli de vară au avut menirea de a aduce împreună cât mai mulți copii pentru a lega noi prietenii sau pentru a le consolida pe cele deja existente, de a face cunoscută importanța istoriei, a culturii românești în rândul celor mici, de a îmbina învățatul cu distracția, toate acestea realizându-se sub atenta îndrumare a organizatorilor, dar cel mai important, sub paza Lui Dumnezeu, a spus preotul paroh Vlad Pricop.