Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în contextul „Anului omagial al satului românesc (al preoților,învățătorilor și primarilor gospodari)”, în cadrul parteneriatului Școală – Biserică, în săptămâna 25 Noiembrie – 1 Decembrie, la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Racova, s-a desfășurat proiectul „Satul Răcovean între ieri,azi și mâine”.
Proiectul a debutat la Școala Gimnazială „Ion Borcea” Racova, iar lucrările au fost deschise de către doamna Director, profesor Cornelia Cozma, și doamna învățătoare Ana Focșa, coordonator de proiect, care au prezentat activitatea și importanța lui pentru comunitatea răcoveană.
La începutul proiectului s-a săvârșit slujba de Tedeum, după care părintele paroh Ionuț Constantin Ciobanu a vorbit despre Anul omagial al satului românesc. Apoi, domnul conferențiar universitar doctor Ioan Dănilă a vorbit despre personalitatea Patriarhului Nicodim Munteanu și importanța activitații Preafericirii sale de traducător bisericesc.
A luat cuvântul domnul Lector Universitar doctor Petru Gabriel Puiu care a vorbit despre rolul Bisericii și al școlii în viața poporului român.
Pe parcursul lucrărilor s-a desfășurat și o expoziție de pictură a pictorului Ioan Măric, care a mărturisit că lucrările sale sunt inspirate din viața satului, el fiind născut și crescut la sat.
Momentele artistice au fost susținute de către elevii școlii Ioan Borcea, dar și ai școlii Domnița Maria din Bacău, școală parteneră în proiect.
Părintele Sebastian Florin Pascariu a vorbit despre „Taina slujirii ca preot astăzi”, arătând cât de importantă este iubirea față de aproapele, iubire care alături de credință trebuie insuflate copiilor.
La final, părintele Ionuț Constantin Ciobanu a concluzionat vorbind despre „Misiunea de azi a preotului profesor”, arătând ce înseamnă dragostea profesorului pentru elevii săi, amintind celor prezenti de lecția de română de la clasele primare „Domnul Trandafir”, dar și de un exemplu personal din școala gimnazială, îndemnand pe profesorii prezenți să aibă bunătate și dragoste față de elevi.
Proiectul s-a încheiat pe data de 1 Decembrie la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, Racova, unde la sfârșitul Sfintei Liturghii s-a oficiat slujba de Tedeum cu ocazia Zilei Naționale a României.
După Tedeum, elevii școlii Ioan Borcea, Racova, coordonați de doamna învățătoare Ana Focșa, au susținut un program de cântece patriotice. La final, după hora unirii, copiii au fost răsplătiți cu daruri pentru efortul lor de a ne fi făcut să nu uităm că doar prin credință și unitate acest neam a dăinuit în fața tuturor vitregiilor şi astfel să fim mândri că suntem români.
(Pr. C. I. C.)