Sărbătoarea Sfântului Nicolae serbată 3 zile în Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău

Centrul Catehetic „OSANA” al Parohiei „Intrarea Domnului în Ierusalim” Bacău a derulat activităţi pe parcursul a trei zile, începând de sămbătă 4 decembrie, până luni 6 decembrie prăznuind pe Sfântul Nicolae, un sfânt care ne învăţă milostenia sub formă smerită. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, un grup de 50 de copii au fost convocaţi de preotul Epure Ionut, coordonatorul Centrului de Catehizare Copii, spre a se pregăti de sărbătoare, dar şi a petrece împreună clipe de bucurie ce întregesc imagini de neuitat ale copilăriei. Această activitate se înscrie în calendarul proiectului eparhial pe care parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” îl derulează începând cu acest an, intitulat „Vrei sa fii bun, de Crăciun?”. Acest proiect îşi propune ca toţi copiii să aibă parte de un dar sufletesc şi duhovnicesc din partea preotului lor.

 

 

 

 

 

 

În prima zi, sâmbătă, activitatea a început la ora 15:00 şi a ținut trei ore, fiind o activitate de tip „punte între generaţii”, timp în care, copiii ajutaţi de beneficiarii Centrului de socializare pentru vârstnici „OSANA” au confecţionat ciuboţelele moşului, din bucăţi de material croit în formă de papucei. Copiii şi-au asumat roluri de designeri, iar adulţii de croitori şi împreună au cusut cu fire multicolore, apoi au ornat materialele cu nasturi vechi aduşi de bunici. Activitatea a fost înnobilată de poveştile vârstnicilor, despre sărbătorile din copilaria lor, iar atmosfera creată a fost una de „gura sobei”.

Cea de a două zi, fiind duminică, copiii au participat la Sfânta Liturghie, majoritatea s-au împărtăşit, apoi au mers în paraclis. Acolo ghetuţele pregătite cu o seară înainte au fost umplute cu dulciuri şi multă dragoste din partea celor mai în vârstă. Părintele Ionuţ a tinut o cateheză, atât despre colinde, dar şi despre Sfântul prăznuit, având în vedere că cei mici aveau ore luni şi nu puteau participa la slujbă. De asemenea, cei mici au primit şi icoanele Sfântului Andrei pe care tot ei le pictaseră pe sticlă, doar că acum erau şi sfinţite, şi multe bunătăţi din partea părintelui.

Cea de a treia zi, a avut ca punct culminant deplasarea la patinoar. Din dorinţa ca cei mici să nu primească doar bomboane şi dulciuri, părintele coordonator a dorit să ofere copiilor un cadou inedit. Adunând toată grupa, s-au deplasat la patinoarul din Bacău unde, în mod gratuit au intrat de la cel mic de 3 ani la cel mare de 17 ani şi trei mămici mai curajoase. Aici au fost întâmpinaţi de domnul Ioan Iordănoaie, instructorul patinoarului, dar şi enoriaş al parohiei, care le-a predat câteva lecţii pentru începători în arta patinajului. De asemenea copiii au fost serviţi cu ceai fierbinte şi ciocolată caldă.

Aceştia au fost entuziasmaţi de această experienţă, fiind pentru mulţi dintre ei unică. La rugăminţile fierbinţi de a sta mai mult de doua ore pe gheaţă, părintele le-a promis să îi aducă din nou când programul va permite. Legătura dintre copii, dar şi legătura cu biserica este cu atât mai puternică cu cât realizează că preotul le este şi învăţător, dar şi prieten apropiat lor indiferent de vârstă.

Următoarele activităţi sunt formarea corului de colindători, confecţionarea globurilor şi împodobirea bradului de Crăciun cu podoabe create de mânuţele pricepute de copii.