Sărbătoarea hramului Bisericii „Schimbarea la față” din Roman

Biserica resfințită pe data de 22 octombrie 2023 de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului are hramul „Schimbarea la față” a Domnului Iisus Hristos. 

În ajunul sărbătorii, un sobor de preoți din Protopopiatul Roman a slujit sub protia părintelui protopop Dan Alexandru Antoce slujba Vecerniei, rugându-se alături de închinătorii sfântului locaș ce reprezintă Capela cimitirului Eternitatea.
Lăcașul de cult, zidit între anii 1883-1886 și sfințit de episcopul Melchisedec Ștefănescu, reprezintă pentru creștinii din cetatea mușatină un reper fundamental al vieții duhovnicești al locului din mai multe motive. Fiind capelă a cimitirului Eternitatea din municipiul Roman, aici sunt prohodiți de regulă creștinii ortodocși romașcani trecuți în veșnicie, lucrul acesta rămânând impregnat în memoria afectivă a închinătorilor sfântului locaș. Apoi, între anii 1987 – 2020, a slujit în această biserică părintele Vasile Nastasă, un duhovnic iscusit, cu autoritate în comunitate, apreciat și iubit de mulți ucenici, care a lăsat o amprentă duhovnicească specială în inimile lor. Nu în ultimul rând, resfințirea recentă a locașului de cult a încununat o perioadă de 17 ani de eforturi realizate de părintele capelan Ciprian Nastasă pentru restaurarea picturii, a acoperișului și a instalațiilor bisericii, cu ajutorul comunității și a tuturor celor ce, vibrând în rugăciune aici, au simțit nevoia să se alăture cu obolul lor efortului de conservare a minunatului chivot mușatin ce evocă transfigurarea Mântuitorului Hristos.
Delegați ai centrului eparhial la întâlnirea în rugăciune cu comunitatea acestei biserici au fost părintele consilier Alexandru Daniel Zamfir, părintele consilier Valentin Gheorghe Băltoi, părintele inspector eparhial Gabriel Vasile Buzdugan și părintele protopop Dan Alexandru Antoce. La finalul Vecerniei din 5 august 2024, la care au slujit treizeci de părinți, răspunsurile la strană fiind asigurate de corul bisericii Precista Mare din Roman, părintele protopop a prezentat un cuvânt de învățătură, pe parcursul căruia a transmis binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și a evocat vibrația recentei resfințiri de biserică, la care au participat cu multă evlavie mare parte dintre cei prezenți. Părintele a expus și o serie de considerații teologice despre însemnătatea evenimentului de pe Tabor pentru modul cum creștinii receptează lucrarea persoanei Domnului Hristos în lume, ca Dumnezeu și om deopotrivă, despre mărturisirea unui adevăr prin această minune, a arătării slavei dumnezeiești, prin care Mântuitorul ne asigură, în proximitatea cronologică a jertfei Sale de pe cruce, că nu e nici Ilie, nici Moise, ci Dumnezeu Cuvântul, a doua persoană a Sfintei Treimi. Totodată părintele a îndemnat creștinii prezenți să fructifice beneficiile acestei perioade de post, spovedindu-se și împărtășindu-se, așa încât viața morală să beneficieze, la rândul ei, de o înnoire, de o schimbare la față a sufletului fiecăruia. În încheiere, părintele capelan Ciprian Nastasă a mulțumit Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântare, părintelui protopop pentru slujire și cuvântul de învățătură, apreciind că lucrarea sfințitoare recentă a chiriarhului Romanului și Bacăului a validat strădania comunității de schimbare la față a lăcașului de cult, dar și a sufletelor celor ce iubesc biserica cimitirului Eternitatea din Roman. 
 

Pr. Amărinii Ionuț Alexandru