Sărbătoarea Bunei Vestiri la Catedrala arhiepiscopală din Roman

Sâmbătă, 25 martie 2023, cu prilejul Praznicului Bunei Vestiri, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit credincioșilor despre semnificația sărbătorii Bunei Vestiri subliniind faptul că aceasta reprezintă începutul mântuirii umanității prin întruparea Fiului lui Dumnezeu din Fecioara Maria: „La Praznicul Bunei Vestiri ne înălțăm cu mintea și privim cu ochii sufletului misterul și simțim efervescența spirituală a Duhului Sfânt și începutul mântuirii noastre. Astăzi ținem în mâini crinii bunelor vestiri înaintea Maicii Domnului care este icoana Bisericii, deoarece peste ea s-a pogorât Duhul Sfânt, dar și scară pe care s-a pogorât Fiul lui Dumnezeu la plinirea vremii pentru a mântui umanitatea din robia păcatului și a morții. Astăzi sunt rusaliile personale ale Maicii Domnului”.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre sfințenia vieții Maicii Domnului și calitatea sa de reprezentantă a umanității în dialog cu Cerul, fiind vasul ales de Dumnezeu pentru întruparea lui Fiului Său: „S-a scris mult despre Maica Domnului. Cele mai frumoase gânduri și opere sunt adresate Maicii Domnului pentru că ea a născut pe Hristos-mântuirea noastră. Evanghelia citită astăzi la Sfânta Liturghie este singura biografie doxologică a Maicii Domnului pe care o avem în sfintele scripturi. Mai mult decât atât, despre ea avem mărturii în semnele pe care le găsim în scripturile Vechiului Testament. Fecioara Maria a plecat din templul din Ierusalim și a devenit ea însăși templu. Ea a fost aleasă pentru a fi reprezentanta umanității în dialog cu Cerul. În acceptarea ei de a deveni Maică a Celui prin care s-au întemeiat cerurile, Fiul lui Dumnezeu se naște în istorie din mamă fără tată și din din veșnicie, din tată fără mamă”.

Apoi, Ierarhul a îndemnat pe credincioșii prezenți să înalțe rugăciuni de mulțumire către Maica Domnului și să cinstească fiecare pe mama sa, deoarece femeia este binecuvântată de Dumnezeu cu darul vieții, iar Maica Domnului este modelul femeii creștine. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a precizat importanța și calitatea vieții pe care Dumnezeu a oferit-o omului, și valoarea sărbătorii Bunei Vestiri în contextul activităților pe care Patriarhia Română le dedică în luna martie a fiecărui an, vieții în general.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala Paraschevi a Catedralei arhiepiscopale.