Cu evlavie și credință, pelerinii moldoveni continuă străvechea tradiție a cinstirii Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Anul acesta, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la solicitarea Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, la Catedrala din Roman vor fi aduse spre închinarea credincioșilor moaștele sfinților Împărați Constantin și Elena de la Catedrala Patriarhală, de către părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale şi exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
„Sâmbătă, 12 octombrie, racla cu cinstitele moaşte ale Sfinţilor Împăraţi va fi aşezată spre închinare la Catedrala arhiepiscopală din Roman, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 14 octombrie. Avem nădejdea că acest pelerinaj cu moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului va întări evlavia credincioşilor şi va duce rugăciunile acestora înaintea lui Dumnezeu. Astfel de pelerinaje sunt prilejuri de comuniune, de rugăciune, de bucurie sfântă, pe care oamenii, slujitorii Bisericii, pelerinii, credincioşii şi închinătorii le simt şi le păstrează în inima lor“, ne-a spus părintele arhim. Timotei Aioanei
Sărbătoarea va începe sâmbătă 12 octombrie, la orele 12.00, și se va încheia luni, 14 octombrie, după prânz. Alături de evenimentele cu caracter duhonvnicesc, vor avea loc și evenimente culturale, dedicate Sfinților Împărați Constantin și Elena, și părintelui profesor Dumitru Stăniloae, despre care puteți citi mai mult în programul special al acestei sărbători.
Cu toate acestea, pe lângă Catedrala Arhiepiscopală din Roman, ce o are pe Sfânta Parascheva ca ocrotitoare încă din veacul al XV-lea, în județul Bacău se păstrează biserici de lemn, datând din veacul al XVI-lea, de la Târgu Ocna și Răchitoasa, o alta din prima jumătate a veacului al XIX-lea, ca niște adevărate semne ale cinstirii Sfintei în această parte a țării.
Cu alte cuvinte, sărbătoarea de suflet a Moldovei, ziua de 14 octombrie, este una specială îndeosebi pentru băcăuani, al căror județ are un număr impresionat de biserici cu hramul Ocrotitoarei Moldovei, unele dintre ele mai vechimdecât anul aducerii la Iași a sfintelor sale moaște de către voievodul Vasile Lupu. Mai mult, credincioșii din zona Bacăului au păstrat o conștiință vie a credinței în lucrarea sfintei Parascheva și în perioada dificilă a comunismului.
Astfel, după 1947, când Sfânta Parascheva a ajuns în Bacău în cadrul unui amplu pelerinaj pentru izbăvirea de foamete, credincioșii au păstrat vii acele momente, iar la Filipești ori Enăchești, și în alte locuri unde au poposit sfintele moaște, au fost ridicate lăcașuri de cult.