Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub îndrumarea părintelui protopop Eugen-Ciprian Ciuche, joi, 27 ianuarie 2022, în Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Luncani, comuna Mărgineni, județul Bacău, a avut loc prima sesiune de participare la Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”.
Concursul național catehetic „Rugăciunea în viața mea”, cu derulare în perioada ianuarie – mai 2022, încorporează în cadrul parohiei Luncani un număr de 10 sesiuni catehetice. Organizate către părintele coordonator Grigoraș Adrian și a părintele profesor de religie Dimofte Andrei, cu ajutorul și implicarea cadrelor didactice Doroftei Elena și Văcaru Elena din cadrul Casei de Zi „Aurora” a Fundației Yana, vor fi prezentate unui număr de 5 lecții catehetice pe tema rugăciunii și explicarea acestora, modul în care se fac rugăciunile și simbolistica lor precum și alte 5 activități catehetice diverse. Dintre acestea enumerăm: vernisaj artistic „Colțul de rugăciune, moment artistic "micii psalmiști”, activitate practică și de cunoaștere a rugăciunilor începătoare și a rugăciunilor care se fac la sfintele icoane prin prezența la Utrenie și la Sfintea Liturghie, sesiune de recapitulare și consolidare a cunoștintelor dobândite).
În cadrul acestui demers catehetic vor participa un număr total de 50 de copii, atât beneficiari actuali al programului educativ desfășurat la Centrul de zi al Casei Aurora din satul Luncani, cât și toți ceilalți copii ai parohiei noastre care vor dori să înțeleagă mai bine tainele rugăciunii. Scopul propus este să cultive în inimile copiilor relația de comuniune a omului cu Dumnezeu precum și implicarea activă în viața Bisericii.
Astfel, astăzi 27 ianuarie 2022, a avut loc prima sesiune a acestui program catehetic, pornind de la cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Ori de mâncați ori de beți, ori altceva de faceți, toate spre slava lui Dumnezeu să le faceți”, unde li s-au prezentat copiilor activitățile care vor avea loc în următoarele 4 luni cât și temele propuse, apoi s-a intrat activ în prima lecție catehetică cu definirea rugăciunii, clasificarea tipurilor de rugăciune, modalitate de săvârșire a acestora și pregătirea spirituală și trupească pentru rugăciune, timpul și locul potrivit pentru rugăciune, foloasele rugăciunii și ce anume este bine primit în fața lui Dumnezeu să cerem prin aceasta. Tot cu aceasta ocazie s-a făcut și o retrospectivă și aducere aminte a rugăciunilor cunoscute, stabilindu-se cu această ocazie si rugăciunile noi pe care le vor învăța. De asemenea s-au fixat și primele rugăciuni care vor fi rostite și explicate în cadrul următoarei sesiuni catehetice.
Pentru a oferi o motivație în plus copiilor participanți la program părintele paroh Grigoraș Adrian, le-a dezvăluit copiilor, spre surprinderea și bucuria lor, că la finalul acestui demers catehetic vor avea parte de o excursie-pelerinaj la Mănăstirile și Bisericile din județul Neamț dar și din nordul Moldovei.