Sute de creștini au petrecut în rugăciune și cântare a Prohodului Maicii Domnului alături de preoții din municipiul Roman în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
În tradiția cetăților străvechi din istoria noastră a existat o veritabilă aspirație a locuitorilor acestora de a închina lăcașurile de cult cele mai frumoase Împărătesei cerurilor, Născătoarei de Dumnezeu, mijlocitoarei mântuirii noastre. Cetatea mușatină nu face excepție, ctitoria domniței Ruxandra din 1569, Biserica Precista Mare, dând mărturie, prin maiestuozitatea monumentală a locașului de cult, dar și prin duhul impregnat de atâtea veacuri de rugăciune în acest spațiu sfânt, despre evlavia cu care locuitorii cetății mușatine s-au închinat Maicii Domnului de atâtea secole. Hramul bisericii rectitorite succesiv de episcopii Ioanichie Hasan (1753), Gherasim Putneanul (1784), Veniamin Costache (1834), Eftimie Luca și Ioachim Mareș (1989) dă mărturie în acest sens.
În această vibrație, cultivată an de an în cadrul comunității parohiei Precista Mare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu buna rânduială statornicită de vrednicii părinți slujitori ai bisericii, pr. Antoce Dan Alexandru și Buzdugan Gabriel, un număr de aproximativ 500 de creștini au pășit în curtea sfântului locaș, asistând la slujba Privegherii, și cântând cele 176 de strofe ale Prohodului Maicii Domnului, număr identic cu cel al versetelor Psalmului 118, ce în tradiția imnografică preced strofele acestei minunate rugăciuni, atribuită lui Manuil din Corint (secolul al XVI-lea). Un sobor numeros, format de un număr mare de preoți din Protopopiatul Roman, sub protia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Costea Pimen, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a participat la rânduiala Privegherii din ajunul praznicului împărătesc, într-un exercițiu comunitar de mariologie, alături de credincioșii prezenți. La eveniment au mai participat, ca delegați ai chiriarhului Romanului și Bacăului, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ioniță Andrei, și Preacucernicul Părinte Consilier Zamfir Alexandru Daniel.
În cuvântul de învățătură rostit în biserică, părintele vicar a precizat că Maica Domnului este făptura pământească sublimă care dă totul pentru omenire, inclusiv pilda virtuților bineplăcute Domnului, ca evlavia, stăruința, dragostea. În expunerea însemnătății exercițiului de intermediere divino-uman realizat de Născătoarea de Dumnezeu pentru îndumnezeirea omului, părintele arhimandrit Pimen Costea a prezentat referințe sistematice din iconografia și imnografia ortodoxă, de la scena Deisis, specifică reprezentării iconografice a sfintelor altare, în care Maica Domnului și sf. Ioan Botezătorul aduc rugăciune Lui Hristos, Dumnezeu Cuvântul, la troparul Adormirii Maicii Domnului, facere a lui Cosma Melodul († 787), imn ce evocă nașterea Cuvântului din pântecele Maicii Sale ca model arhetipal al omului de naștere în duh, și înălțarea la cer a trupului Sf. Maria după patru zile de la moarte ca reper al activității de sfințire a vieții, de înălțare duhovnicească, la care omul contemporan este chemat perpetuu de biserică, asemenea strămoșilor noștri.
Părintele paroh Antoce Dan Alexandru a mulțumit Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea acordată acestei sărbători a comunității, și a felicitat participanții la slujbă pentru dăruirea și zelul cu care an de an petrec ajunul Adormirii Domnului cântând Prohodul Maicii Domnului cu trăire și cu stăruință, precizând că bucuria cântării este un veritabil canon, în accepțiunea de odinioară a termenului, de măsură a lucrurilor, dar și în cea obișnuită, de rutină a unei rugăciuni atât de frumoase, pe care, cântându-o în colectiv, creștinul uită de tot ceea ce generează grijă, angoasă și supărare în acest veac. Părintele a mai precizat că Parohia Precista Mare a donat de-a lungul anilor mii de broșuri cuprinzând textul prohodului Maicii Domnului, statutându-se prin bun simț un legământ, ca primitorii acestora să reia, an de an, rugăciunea și cântarea Prohodului ca ofrande sufletești aduse Maicii Domnului. Slujba a continuat cu înconjurarea lăcașului sfânt și trecerea pe sub Sfântul Epitaf.
La hramul bisericii Precista Mare au participat și reprezentanți ai autorităților naționale și locale, domnul deputat profesor Laurențiu Dan Leoreanu, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și domnul economist Leonard Achiriloaie, primarul Municipiului Roman. (pr. Amărinii Ionuț Alexandru)