Rugăciune și cinstire a persoanelor vârstnice la hramul Așezământului „Acoperământul Maicii Domnului” din municipiul Roman

În ajunul sărbătorii arătării Maicii Domnului din Vlaherne, preoți și credincioși din cetatea mușatină au petrecut în evlavie și aleasă vibrație duhovnicească la slujba Vecerniei. La final, din încredințarea Chiriarhului Romanului și Bacăului, părintele Remus Scântee, paroh al Bisericii „Sf. Împărați Constantin și Elena” până în anul 2012, precum și două vrednice creștine din parohie ajunse la senectute, au primit distincții de vrednicie.

În prima zi a lunii octombrie, în Ortodoxie se prăznuiește minunea arătării Maicii Domnului în rugăciune în biserica din Vlaherne (secolul al IX-lea) sfântului Andrei, deodată cu sărbătorirea Sf. Roman Melodul (†556), unul dintre imnografii cei mai importanți din istoria cultului creștin. Cinstirea Născătoarei de Dumnezeu în tot spațiul ortodox ca mijlocitoare în rugăciune către prestolul ceresc este marcată în cultura românească și prin existența unor elemente mariologice strict legate de sărbătoarea de pe 1 octombrie: existența unor așezăminte monahale străvechi cu hramul Pocrovului (denumirea slavonă a Acoperământului Maicii Domnului), iscusita frescă exterioară de pe peretele sudic al mănăstirii Sucevița, înfățișând cu o deosebită complexitate scena din Vlaherne, inspirată din spațiul slav, însăși prezentarea ca închinător la Maica Domnului a Sf. Roman Melodul având un filon onomastic special, din moment ce numele voievodului mușatin ce a dat numele cetății Romanului are o proveniență aghiografică ce coboară până la numele marelui imnograf prăznuit. Acestea sunt câteva dintre motivele pentru care Înaltpreasfințitului Ioachim a luat decizia de a da numele centrului social cultural edificat în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Roman cu osteneala și credința celor doi vrednici preoți, Gheorghe Paleu și Cătălin Adrian Bibiruș, sfințit de Înaltpreasfinția Sa pe 21 mai 2021, Centrul Social Cultural „Acoperământul Maicii Domnului”.
În ajunul sărbătorii, creștinii romașcani ce se închină cu evlavie Împărătesei cerurilor s-au adunat la slujba Vecerniei, alături de un sobor numeros de preoți, petrecând în rugăciune după cum inspirat părinții slujitori ai biserici au instituit o tradiție, în aer liber, din moment ce natura, înnobilată de starea de rugăciune a celor adunați cu pioșenie la Vecernie, devine o veritabilă catedrală, lângă monumentala biserică a Sfinților Împărați, sfințită succesiv de chiriarhii Romanului în 1952 (Teofil Herineanu), 1992 (Eftimie Luca) și 2016 (Ioachim Giosanu). Reprezentanții Înaltpreasfințitului Ioachim la sărbătoarea parohiei ce-și serbează pe 1 octombrie al doilea hram au fost părintele consilier Alexandru Daniel Zamfir, părintele consilier Valentin Gheorghe Băltoi, părintele inspector eparhial Laurențiu Segneanu și părintele Dan Alexandru Antoce, protopop de Roman. La sfârșitul slujbei, părintele protopop a prezentat un scurt istoric al cinstirii în spațiul bizantin al celor două odoare rămase de la Maica Domnului, acoperământul și brâul, transmițând totodată creștinilor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim.
La final, părintele Remus Scântee, vrednic purtător al demnității preoțești de 55 de ani, odinioară paroh, până în anul 2012 al Bisericii „Sf. Împărați”, cu osteneala căruia a avut loc sfințirea din anul 2002, a primit o Distincție de vrednicie din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, oferită de părintele protopop, în contextul în care în Patriarhia Română anul 2023 este an omagial al pastorației persoanelor vârstnice. Evidențierea activității părintelui, realizată tocmai în ajunul Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, dă expresie cinstirii pe care Biserica o dă experienței pastorale și de viață tezaurizate de preoții ajunși la senectute, implicați în continuare în exercițiul pastoral, precum duhovnicul Remus Scântee, atât de iubit de enoriașii săi. La propunerea părintelui paroh Gheorghe Paleu au fost evidențiate două creștine înaintate în vârstă, ce au fost alături de proiectele pastorale ale bisericii, Viorica Budeanu și Eugenia Cărăușu.
Părinții slujitori ai locașului de cult ce-și serbează al doilea hram formează o echipă dinamică din anul 2014, în cei nouă ani de activitate succedându-se realizări frumoase, cele mai notabile fiind resfințirea Bisericii „Sf. Constantin și Elena” în 2016 și edificarea Pocrovului cetății mușatine, sfințit, asemenea bisericii, de Chiriarhul Romanului și Bacăului, de Înaltpreasfințitul Ioachim Giosanu. „Mulțumim Înaltpreasfințitului Ioachim pentru binecuvântarea dată pentru celebrarea acestei sărbători duhovnicești, precum și părinților ce s-au rugat alături de închinătorii acestui sfânt locaș. Rugăm pe Maica Domnului să îi binecuvinteze și să le împlinească, tuturor, toate cererile de folos”, a mai adăugat părintele paroh.
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru